Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Americký prezident so slovenskými koreňmi? Nejde o vtip, pôvod má na Slovensku
Zdielať na

Americký prezident so slovenskými koreňmi? Nejde o vtip, pôvod má na Slovensku

Do boja o kreslo amerického prezidenta sa chce zapojiť kandidát so slovenskými koreňmi Joe Sestak

BRATISLAVA / Čo by ste povedali na to, keby bol nasledujúcim americkým prezidentom človek, ktorého otec a dedo boli rodení Slováci? Do boja o kreslo amerického prezidenta sa totiž chce zapojiť aj kandidát so slovenskými koreňmi, bývalý americký kongresman Joe Sestak. Jeho otec a starý otec zo Slovenska emigrovali. Jeho šance sa samozrejme zatiaľ nedajú odhadnúť, no starosta rodnej obce je už rozhodnutý pozvať v prípade zvolenia pozve na návštevu.

Dolné Lovčice. Narodila sa tu speváčka Mária Čírová a obec sa v buletine prezentuje zvonicou naklonenou vraj ako šikmá veža v Pise. Teraz ju ale môže spopularizovať Američan Joe Sestak, ak sa stane americkým prezidentom. Jeho dedo aj otec sa totiž narodili práve na Slovensku.

"Môj otec emigroval so svojou rodinou z Československa ešte ako malý chlapec. Popri službe v námorníctve vychovali s mojou mamou 8 detí," hovorí Joe Sestak. Starosta na našu prosbu začal pátrať v kronikách. Autor knihy o obci nakoniec našiel aj dokumenty, ktoré potvrdzujú, že otec jedného z adeptov na amerického prezidenta sa naozaj narodil práve tu.

"Otec nádejného kandidáta sa narodil v Dolných Lovčiciach 10.12.1920. Prvý emigroval Jozefov otec Martin a o dva roky za ním vycestovala jeho manželka Helena aj s malým synom Jozefom, ktorý mal 3 roky vtedy," vysvetľuje autor historických kníh Miroslav Franko. 

Kariéra v kongrese

Joe Sestak je bývalý námorný admirál a v Snemovni reprezentantov zastupoval práve východné volebné okrsky štátu Pensylvánia. "Pensylvánia bola zasnúbená zem Slovákov ale aj Dolnolovčičanov, ktorí emigrovali. Robili tu v zinkových baniach," dodáva Franko. 

V dedine tomu ešte doobeda nechceli uveriť, pretože o Šestákovcoch tu, odkedy pred takmer 100 rokmi emigrovali, nikto až doteraz nepočul.

Popularita obce rastie 

Tešia sa však nielen možnej popularite obce, ale aj na jeho návštevu, ak sa práve potomok Dolnolovčičana stane tak vplyvným politikom sveta.

V médiách sa jeho meno objavilo už predtým. Keď neúspešne kandidoval do Senátu, zopár Slovákov mu založilo dodnes funkčný profil, kde ho chcú za slovenského prezidenta.

Donald Trump chce byť znova prezidentom, odštartoval už volebnú kampaň. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy