Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Košičanov v noci vystrašili zvuky podobné výbuchom. Ministerstvo obrany má vysvetlenie
Zdielať na

Košičanov v noci vystrašili zvuky podobné výbuchom. Ministerstvo obrany má vysvetlenie

KOŠICE / Obyvateľov Košíc i okolia v nedeľu po 21. hodine vystrašil silný výbuch, ktorý podľa ľudí pripomínal výbuch plynu. Polícia zaznamenala niekoľko nočných telefonátov, v ktorých sa ľudia informovali, či k výbuchu naozaj nedošlo. Ukázalo sa, že silný tresk vyvolalo niečo iné. Stanovisko nakoniec poskytlo ministerstvo obrany.

"Ide o aerodynamický tresk alebo sonický tresk, čo je akustický jav počuteľný na zemi pri prelete lietadla nadzvukovou rýchlosťou. Má charakter veľmi silného zvuku podobného výbuchu. Lietadlo pri lete nadzvukovou rýchlosťou vytvára dozadu sa rozširujúci kužeľ. Jeho povrch tvorí náhla zmena tlaku vzduchu, ktorá pri náraze na zem vytvára vyššie spomínaný akustický efekt," uviedla polícia krátko po tom ako Košičania tresk počuli. Podľa komentárov pod príspevkom ale zvuk počuli aj obyvatelia širšieho okolia, Rožňavy či Michaloviec. 

Nebezpečenstvo v oblakoch? Ministerstvo sa ospravedlnilo

Mnohí sa pýtali, či išlo o nebezpečnú situáciu alebo či obyvatelia nemohli byť o prelete stíhačiek nad mestom informovaní. Ministerstvo obrany ešte v noci situáciu uviedlo na pravú mieru. "Talianske civilné lietadlo stratilo nad územím Slovenska spojenie, stíhacie lietadlá MiG-29 ho sprevádzali po ukrajinskú hranicu. Dve stíhacie lietadlá MiG-29 zaradené do integrovaného systému protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie NATINAMDS dnes vo večerných hodinách vzlietli z Leteckej základne Sliač z dôvodu straty spojenia s civilným lietadlom. Takzvaný ostrý vzlet si vyžiadala situácia, pri ktorej orgány riadenia letovej prevádzky nemali nad naším územím spojenie s talianskym dopravným lietadlom Airbus 320, ktoré letelo na trase Miláno - Charkov," uvádza ministerstvo obrany v stanovisku. Obyvatelia teda nemohli byť vopred informovaní, nakoľko išlo o ostrý štart. 

"Z uvedeného dôvodu mohlo byť cca 21.30 v okolí Rožňavy a Košíc počuť rázovú vlnu - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bol spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacích lietadiel. Za vzniknutú situáciu sa obyvateľom ospravedlňujeme, avšak tieto situácie súvisia so zabezpečením bezpečnosti všetkých občanov Slovenska, pretože Vzdušné sily Ozbrojených síl SR zodpovedajú za ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky 24 hodín denne, sedem dní v týždni a takéto vzlety sú toho súčasťou," dopĺňa ministerstvo. 

Taliansky Airbus 320 sprevádzali Migy až po hranicu s Ukrajinou. Slovensko je veľkou leteckou križovatkou. Denne ponad naše územie preletí približne 1400 lietadiel. Stíhacie lietadlá zaradené v pohotovostnom systéme NATINAMDS zasahujú nielen proti narušiteľovi vzdušného priestoru, ale aj ako pomoc lietadlám v núdzi, pri strate spojenia či únose lietadla. 

Ako to vyzerá vo vojenskej stíhačke? Lietanie v nej si vyskúšal moderátor TV JOJ Janko Mečiar. Slovensko kúpi 14 najmodernejších stíhačiek F-16. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy