Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Existujúce politické strany budú bojovať o hlasy s novými. Podľa odborníka príde agresívna kampaň
Zdielať na

Existujúce politické strany budú bojovať o hlasy s novými. Podľa odborníka príde agresívna kampaň

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlamentné voľby nás čakajú približne o osem mesiacov, ak ich ale nepredbehnú voľby predčasné. Už teraz sa politické strany sústreďujú na predvolebný boj, aby zaujali voličov. Definitívny počet strán ešte jasný nie je. O moc v štáte chcú bojovať nielen staré strany, ale aj nové. Isté je len to, že volič bude mať čo robiť, aby sa v situácii nejako zorientoval.

"Vidím to, že politická scéna sa môže veľmi výrazne rozdrobiť a napokon parlamentné voľby môžu dopadnúť patom. Jednoducho bude veľmi problematické vyskladať nejakú zmysluplnú vládnu koalíciu," povedal poslanec za Smer-SD Erik Tomáš.

"Je dôležité to, aby tie nové strany dali ľuďom program, aby boli hodnotovo vymedzené," povedal poslanec za SNS Radovan Baláž. Nadšený nie sú ani v Moste-Híd. "Vždy vznikajú takým spôsobom, že zlanária z iných strán, povedzme známych ľudí a fakticky roztrieštia aj to, čo existuje. Navzájom sa kanibalizujú, a to je zle," tvrdí predseda Most-Híd Béla Bugár. Nadšenie s ďalších nových strán veľmi nezdieľa ani opozícia. "Sa nestačíme čudovať, koľko nových strán teraz prichádza," uviedol líder OĽaNO Igor Matovič.

Už teraz je predpoklad, že strana Andreja Kisku nebude poslednou novou politickou stranou, ktorá tiež zabojuje o voliča. Povráva sa aj to, že stranu uvažuje založiť aj exminister Tomáš Drucker. Tá by mohla ubrať hlasy práve strane Smer-SD. "Strana pána Druckera neexistuje a dovtedy to naozaj nemá význam komentovať," dodal Tomáš.

Okrem toho opozícia je stále skôr roztrieštená a snahy o jej zjednotenie zostanú podľa Igora Matoviča nevypočuté. "Malo by tu vzniknúť tzv. SDK 2, čiže spojiť sa, aby hlasy neprepadli," povedal. Pritom strana Andreja Kisku stále rezonuje u opozície aj u koalície.

Podľa politického analytika je súčasná politická situácia stále veľmi dynamický proces, ktorý sa teraz prognózovať ešte nedá. "Dovolím si tvrdiť, že nás čaká výnimočne dynamická, agresívna predvolebná kampaň. Budú bojovať kto z koho. Niektorí budú bojovať o prežitie, niektorí budú samozrejme bojovať o moc," povedal politický analytik Polis-u Ján Baránek. 

Niektoré strany rokovali o svojej budúcnosti cez víkend. 

Súvisiace články