Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Samosprávy platia za chyby. Humenné dostalo pokutu takmer 30 tisíc, Bratislava 200 tisíc
Zdielať na

Samosprávy platia za chyby. Humenné dostalo pokutu takmer 30 tisíc, Bratislava 200 tisíc

BRATISLAVA/HUMENNÉ / Peniaze, ktoré mohli pomôcť školstvu či sociálnym službám, išli na pokuty. Desaťtisíce eur odišli nielen z mestskej kasy Bratislavy, ale aj z Humenného. Obe samosprávy platili za chyby pri verejnom obstarávaní z minulých rokov. V Bratislave to bolo viac než 200 tisíc eur, v Humennom takmer 30 tisíc. Podľa odborníka sa pri tvorbe rozpočtu nedá počítať s pokutami. Obrovské sumy však treba zaplatiť do 15 dní. Zisťovali sme, ako si mestá a obce dokážu v takej nepríjemnej situácii poradiť.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) viedol voči mestu Humenné dve správne konania. Jedným z nich bola oprava strechy na zimnom štadióne, druhým prístavba materskej školy. Písal sa január 2016 a situácia na zimnom štadióne bola kritická. Nasledovala oprava, no ÚVO zistil, že mesto Humenné porušilo zákon.

"Verejný obstarávateľ zadal danú zákazku priamym rokovacím konaním," informovala hovorkyňa úradu Jana Zvončeková. V konaniach kontrolóri vytýkali aj porušenie princípu transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Hrozila pokuta vo výšky maximálne 5% z obstarávacej ceny, čo je bezmála 30 tisíc eur. Humenčania márne dúfali, že to bude menej. Väčšiu pokutu už dostať nemohli. Radnica využila rozklad, no bezúspešne. "Aj druhostupňový orgán to zamietol, zaslal nám odpoveď, že musíme zaplatiť pokutu," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko. 

Ako pokutu zaplatiť? 

Ďalší zákonný opravný prostriedok, ktorý by mesto mohlo využiť, už nie je. Pokuta je teda definitívna. A zaplatiť ju treba do 15 dní. "Táto suma je na také malé mesto pomerne vysoká, týchto 30 tisíc eur mohlo pomôcť v sociálnych službách alebo v školstve," dodal hovorca Združenia miest a obcí, Michal Kaliňák.

Podľa odborníka na samosprávu ide o stav, ktorý mestá a obce pri tvorbe rozpočtu nevedia predvídať. V Humennom museli preto prerobiť rozpočtové opatrenia a hľadať, kde si môžu ukrojiť. "Z navýšenia podielových daní využijeme 29 tisíc eur," uviedol Meričko. 

"Pre samosprávu zaplatiť to z vlastných príjmov z podielových daní je omnoho výhodnejšie, ako si na to brať úver, pretože ten je zaťažený ďalším úročením," myslí si Kaliňák.

Prešľapy za 200 tisíc

Za prešľapy vo verejnom obstarávaní platí aj hlavné mesto. Pochybenia v obstarávaní zimnej údržby stáli Bratislavu 200 tisíc eur. Ďalšiu 40-tisícovú sankciu platili v súvislosti so zmluvou za vyše 1,6 milióna eur na zabezpečenie starostlivosti o mestskú zeleň. 

"Aj primátor Matúš Vallo v Bratislave musel uhradiť pokuty Úradu verejného obstarávania. Zaplatenie pokút znamená zaplatenie tých problémov, ktoré spôsobilo predchádzajúce vedenie mesta," dodal Michal Kaliňák. To, čo teraz musia dať na pokutu, chceli podľa primátora pôvodne využiť na podporu športu v meste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy