Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pod povrchom Mesiaca sa nachádza tajomná masa kovu
Zdielať na

Pod povrchom Mesiaca sa nachádza tajomná masa kovu

BRATISLAVA / Pod povrchom v strede Mesiaca je mohutná masa tajomnej kovovej hmoty a astronómovia zatiaľ nevedia presne, o čo ide. Predpokladajú však, že pred miliardami rokov narazilo nejaké vesmírne teleso do Mesiaca a okrem vytvorenia kráteru na jeho povrchu sa zjavne niečo dostalo aj pod povrch.

Výskum bol zverejnený v magazíne Geophysical Research Letters a hovorí o tom, že na Mesiaci v okolí panvy Južný pól-Aitken sa nachádza hmota s odhadovanou hmotnosťou 2,1 kvintiliónov teda 2,100,000,000,000,000,000 kilogramov.

Autor článku Peter B. James hovorí: "Predstavte si hromadu kovu 5x väčšiu ako Veľký ostrov na Hawaii, zahrabanú pod zem. Približne tak odhadujeme hmotu, ktorú sme odhalili."

Podľa portálu CNN využili výskumníci rôzne údaje pochádzajúce z vesmírnych korábov, ktoré merajú gravitáciu v okolí Mesiaca a porovnali ich s mapami a zábermi povrchu Mesiaca. Výsledkom je odhalenie kovovej masy, ktorej pôvod je zatiaľ neznámy.

James a jeho tím predpokladajú, že ide o zvyšky asteroidu, ktorý približne pred 4 miliardami rokov po náraze do Mesiaca vytvoril kráter.

Pokiaľ je to naozaj tak, vedci práve objavili stroj času - a možnú zlatú baňu - umožňujúci študovanie dejín vesmíru. Kov ako aj celý priestor kráteru by mohol pomôcť objasniť okolnosti dopadu asteroidu a prezradiť informácie o stave slnečnej sústavy v danom čase.   

"Panva je jedným z najlepších prírodných laboratórií na študovanie katastrofických dopadových javov, pradávneho procesu, ktorý vytváral všetky skalnaté planéty a mesiace, ktoré dnes vidíme," povedal James.



O Mesiaci sa dozvedáme vďaka veda stále viac a viac. A to ešte na jeho povrchu nestoja základne, kde budú môcť žiť a pracovať vedci:

Súvisiace články