Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svet zločincov a mafiánov. Ruská mafia zachytená v knihe Marka Galeotti
Zdielať na

Svet zločincov a mafiánov. Ruská mafia zachytená v knihe Marka Galeotti

BRATISLAVA / Svet zločincov a mafiánov. Pôvodne postavený na odmietaní akejkoľvek spolupráce so štátom, sa v priebehu rokov menil. Od čias Stalina začali gangstri spolupracovať so štátom, dokonca plniť rozkazy výmenou za isté výhody a tento systém v Rusku funguje prakticky dodnes. Aj o tom sme sa rozprávali s mužom, ktorý dlhodobo sleduje vývoj ruského podsvetia.

Slovensko navštívil bádateľ a autor, ktorý sa už desiatky rokov venuje skúmaniu ruského podsvetia či mafie a jeho postupného prepletania s korupčnými predstaviteľmi vládnej moci.

Mark Galeotti je odborník na medzinárodný a najmä ruský organizovaný zločin, o ktorom prednáša na univerzitách, do o jeho rady v tejto oblasti stálo napríklad aj britské ministerstvo zahraničných vecí.

"Človeku to otvára oči, lebo začne lepšie rozumieť aj niektorým veciam, ktoré sa dejú u nás doma na SR aj v poslednom čase," uviedol spisovateľ, komentátor spravodajského portálu noviny.sk Arpád Soltész. V Bratislave predstavil slovenský preklad svojej knihy - Vory, čo je tradičný názov pre ruských gangstrov.

"Korene vorov sú v chudobných štvrtiach cárskeho Ruska. Títo ľudia v najhorších podmienkach mali pocit, že väčšinová spoločnosť sa im obrátila chrbtom a tak jej urobili to isté," hovorí spisovateľ, vysokoškolský pedagóg Mark Galeotti. Dnešní ruskí mafiáni sú v podstate Stalinovými deťmi - on využil zločincov ako pomocnú silu v gulagoch a spojil tak štát a zločincov. Galeotti predpovedá veľkú generačnú zmenu v ruskom podsvetí, ktorá sa ale udeje asi až po odchode Putina zo scény.

"Ľudia, ktorí kradli oboma rukami v 90-tych rokoch, často s použitím rôznych brutálnych metód, budú odovzdávať svoje peniaze, majetok, firmy novej generácii, zväčša svojim deťom. A kým vtedy, keď kradli, im vyhovovalo bezprávie, teraz chcú, aby platili zákony napríklad o ochrane majetku, aby chránili svoje deti," dodáva Galeotti.

Nebezpečné situácie

Mark Galeotti vraví, že ruskí gangstri nemajú problém pomerne otvorene hovoriť o svojich protizákonných činnostiach. Zároveň priznáva, že pri týchto rozhovoroch sa občas dostal aj do pomerne nebezpečných situácií. "Raz po mne strieľali. Potom vysvitlo, že chlap, ktorý strieľal, naschvál mieril mimo mňa a musím povedať, že neskôr sa mi aj prišiel ospravedlniť," dodáva spisovateľ. Mark Galeotti hovorí, že medzi ruským podsvetím a Kremľom existuje pevné puto, dohoda o spolupráci v istých medziach.

"Putin nie je gangster, ale ruskí gangstri si musia byť istí, že robia, to čo Putin chce," hovorí Galeotti. Boj proti mafii sa podľa Marka Galeottiho musí zamerať na nečisté peniaze. Zároveň si však aj západ musí nastaviť zrkadlo. "Kauza Strache ale aj Mullerova správa v USA hovorí o tom, že máme čoraz viac politikov, ktorí sa ponúkajú na otvorenom trhu komukoľvek, kto dá viac peňazí. Rusi by boli hlúpi, keby to nevyužili, koniec koncov sú v politickej vojne so západom, ale je to problém západu, ktorý si ho bude musieť vyriešiť,"  dodáva spisovateľ.

Súvisiace články