Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Z okolia bratislavského jazera si ľudia urobili smetisko. Doplácajú na to labute
Zdielať na

VIDEO: Z okolia bratislavského jazera si ľudia urobili smetisko. Doplácajú na to labute

BRATISLAVA / Milovníci zvierat už tretí týždeň sledujú v Bratislave osud labutej rodiny, ktorá náhle prišla o svoju mamu. A to pre bezohľadné správanie sa ľudí, ktorí si z okolia Štrkoveckého jazera urobili smetisko. Zvieracia rodinka teraz prišla aj o jedno mláďa.

Zármutkom zlomený samec viac ako 2 týždne vôbec nevychádzal z vody. A keby labute vedeli plakať, po lícach by mu asi stekali potoky sĺz. Tieto nádherné vtáky si totiž partnera hľadajú na celý život. "A veľmi často sa stáva, že keď jeden zomrie, druhý zomrie doslova od žiaľu," vyjadril sa starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren.  Mama nádherných labutiatok uhynula iba deň po ich vyliahnutí. Pravdepodobne sa udusila odpadom, ktorý na brehu jazera nechali nezodpovední ľudia. 

"Páry vtákov preto žijú v pároch, pretože na výchovu mladých sú potrební obidvaja rodičia. Jednak čo sa týka kŕmenia mláďat," povedala ornitologička zo SAV Eliška Darolová. Ale aj ich ochrany. Smútiaci samec, ktorý viac ako 14 dní nevyšiel z vody, nedokázal ochrániť jedno z mláďat. Začiatkom týždňa zomrelo."Pravdepodobne ho ulovila kuna, alebo vrana, alebo iný dravec," poznamenal Chren. 

Labutí samec má našťastie ešte 2 silné dôvody na život a pomaly sa začína zviechať. Pred pár dňami už dokonca vyšiel z vody a začal ochraňovať mladé. Ľudia si zas vďaka smutnému pohľadu na rodinku labutí uvedomili, že aj mikroténové vrecko, či štupel od fľaše, môžu byť vražednou zbraňou. V Ružinove preto spustili výzvu, aby so záchranou ďalších zvierat pomohol každý. 

"Labuť je len jedna, vo svete je to ešte horšie. Celé ostrovy plastov, do ktorých sa zamotajú a uhynú," dodal Dušan Žitňan, riaditeľ Zoologického ústavu SAV. Nie je to teda len otázka nejakého združenia, ale je to problém spoločnosti.

Plasty sa vyskytli už aj na najhlbšom mieste sveta - v Mariánskej priekope. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy