Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viete ako oslovovať ex-prezidenta? Zvlášť, keď sa chystá vstúpiť do politiky
Zdielať na

Viete ako oslovovať ex-prezidenta? Zvlášť, keď sa chystá vstúpiť do politiky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už o niekoľko dní prezident Andrej Kiska vo svojej funkcii skončí, no do politického dôchodku sa nechystá. Práve naopak, zakladá politickú stranu a tak je možné, že ho po budúcoročných parlamentných voľbách, uvidíme aj v poslaneckej lavici. Viete ale ako oficiálne oslovovať bývalého prezidenta v novej funkcii? Zostáva mu oslovenie prezident, alebo oň prichádza?

Správnu odpoveď sme zisťovali aj u našich poslancov. Ani tí sa ale na jednoznačnom stanovisku nezhodli. "Keď bude predseda politickej strany, tak asi pán predseda, ale pán prezident samozrejme bude v komunikácii voči predchádzajúcej funkcii," myslí si poslanec Jaroslav Paška (SNS). "Bude na rovnakej platforme ako my, nebude ani o gram vyššie, tak mu budem hovoriť pán poslanec alebo pán predseda strany, ale tým to začína a končí," vyjadril sa zas Boris Kollár (SME RODINA). "Takéhoto ústavného činiteľa ja budem oslovovať Andrej," priznal Richard Sulík (SaS). 

​Ak prezident po vykonaní svojho mandátu odíde do takvaného politického alebo prezidentského dôchodku, do konca života má nárok na oslovovanie "Pán prezident". Ak ale začne vykonávať inú funkciu, nárok na oslovenie "Pán prezident" mu zaniká.

"Ak prijme inú významnú pozíciu, napríklad sa stane poslancom, tak v tú chvíľu aj bývalý prezident bude oslovovaný "pán poslanec", pretože v tej chvíli, už vykonáva inú funkciu, inú pozíciu, je to iné, ako keby zostal v dôchodku bez akejkoľvek inej funkcie, potom by už bol prezidentom doživotne," ozrejmil zvláštnu situáciu protokolista Ladislav Špaček. 

Doživotná renta, ako aj doživotný nárok na ochranku ale prezidentovi zostávajú po ukončení mandátu za každých okolností. "Pretože to je vlastne spôsob, akým sa štát postará o najvyššieho ústavného činiteľa," dodal Špaček. 

Pozrite si archívnu reportáž o novej strane Andreja Kisku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy