Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladík pri prejazde rómskou osadou vystrčil z okna pištoľ a strieľal do vzduchu
Zdielať na

Mladík pri prejazde rómskou osadou vystrčil z okna pištoľ a strieľal do vzduchu

HUMENNÉ / Pri prejazde rómskou osadou cez strešné okno vystrčil pištoľ a strieľal do vzduchu. Obyvatelia Podskalky v Humennom sa báli o život a zdravie. Myslia si, že vyčíňanie bolo motivované rasisticky. 22-ročného muža už policajti obvinili.

Auto podľa polície prechádzalo rómskou osadou. K streľbe došlo v popoludňajších hodinách. Za volantom sedel 22-ročný mladík. Jeho konanie u obyvateľov osady vyvolalo obavy o život a zdravie.

"Toto sa neskúša. Na zvieratá sa to neskúša a nie na ľuďoch, aby sa to skúšalo," vraví Ján, obyvateľ osady. "Ako vodič vozidla cez strešné okno vystrčil ruku a plynovou pištoľou  dvakrát vystrelil do vzduchu," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Podľa odborníka sa pri posudzovaní skutku aj plynová pištoľ považuje za ostrú, keďže obeť nevie vo vypätej situácii mieru ohrozenia posúdiť. "Posudzuje sa to, ako keby sa vyhrážal ostrou, lebo nikdy človek nevie, akú zbraň drží v ruke. Podľa mňa v žiadnom prípade by nevedel rozoznal laik alebo odborník, či ide o plynovú alebo ostrú," hovorí predseda miestnej poľovníckej komisie Jaroslav Dutko. Obvinený Humenčan popiera, že by bol jeho čin motivovaný rasovo. "Neviem, ja som iba skúšal či pištoľ je nabitá. Tam ma to tak napadlo," uviedol. 

Policajti 22-ročného muža obvinili z trestného činu výtržníctva. Stíhaný je na slobode. V prípade dokázania viny mu hrozí väzenie až na tri roky.

Na verejný poriadok v osade dohliadajú mestskí policajti a aj miestne občianske poriadkové služby. "Pracuje tam 8 zamestnancov, slúžia v dvojčlenných hliadkach, štyria sú dopoludnia a štyria popoludní," vysvetľuje náčelník mestskej polície v Humennom Marián Zub. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy