Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sezóna bodavého hmyzu sa začala. Čo robiť, ak sa usadí v domácnosti alebo na nezvyčajných miestach?
Zdielať na

Sezóna bodavého hmyzu sa začala. Čo robiť, ak sa usadí v domácnosti alebo na nezvyčajných miestach?

BRATISLAVA / Veľký rozruch v centre Bratislavy v stredu spôsobili včely. Roj sa rozhodol usídliť na sedadle bicykla, ktorý si majiteľ zamkol v stojane. A práve tú chvíľu využili včely a bicykel si prisvojili. Na chvíľu sa to stalo asi najvychytenejšou miestnou atrakciou. Čo ale robiť, ak sa nebezpečný hmyz usídli niekde u vás doma?

Príbeh s bratislavskými "cyklovčelami" mal šťastný koniec. Aj pre včely, aj pre majiteľa bicykla. Prišiel včelár, ktorý roj holými rukami pozbieral do prenosného úľa a odniesol ich k iným, tam kam patria. Teraz v lete sa nám však môže stať, že sa v okolí našich domovov uhniezdi iný - oveľa nepríjemnejší bodavý hmyz. Osy, alebo sršne. A ich výskyt je aktuálne čoraz masívnejší. 

Daždivý máj totiž vystriedalo suché počasie, čo práve pre takýto hmyz vytvára priam ideálne podmienky na to, aby sa lepšie množili. Následky to môže mať rôzne. Osy sa napríklad usídlili v málo obývanej záhradnej chatke. Úlohou dezinsektérov bolo zlikvidovať ich tak, aby hmyz nedobodal majiteľov. 

Veľakrát sa ale stane, že sa osy, alebo sršne usídlia pod strechou, v rôznych výklenkoch, pod drevenými terasami, či v dutinách stromov. A práve toto sú situácie v ktorých, odborníci na likvidáciu takýchto nechcených návštevníkov, rozhodne neodporúčajú hrať sa na hrdinov a radia radšej si privolať odbornú pomoc. 

"Laicky likvidovať osy a sršne sa neodporúča najmä preto, že majú veľmi silný ten jed," vysvetlil Branislav Jaško, riadteľ dezinsekčnej spoločnosti. 

Rady odborníkov

Vyškolení pracovníci totiž poznajú spôsoby a zároveň majú prostriedky aj nato, ako s nepríjemným hmyzom zatočiť. Či sa už usídlil v dutinách stromov, v rôznych škárach, či pod strešnou krytinou vo výškach. Nehovoriac o tom, že aj za napohľad malým otvorom, sa môže skrývať veľké hniezdo. Musíme ale upozorniť na to, že aj po zásahu profesionálov sa bodavý hmyz môže po krátkom čase vrátiť. Možno nie na to isté miesto, ale o pár metrov ďalej. Všetko to závisí od toho, aké podmienky majú v okolí vašich domovov. A neexistuje všeobecný recept na to, ako sa zbaviť nepríjemného hmyzu natrvalo.  

A ak by sa aj napriek týmto radám našli nejakí odvážlivci, odborník radí, poriadne sa na likvidáciu nechcenej návštevy vystrojiť. Oblečením, ktoré nedokáže žihadlo prepichnúť, rukavicami, ako aj ochranou hlavy. A treba byť opatrný hlavne na rebríkoch. Pretože rozdráždený hmyz vtedy nekoordinovane bodá okolo seba a tie následky môžu byť skutočne veľmi nepríjemné.  

 

Pozrite si celé video, ako sa včely usídlili na bicykli v meste: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy