Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Knižný klenot: Harmónia veľkého sveta rozpráva príbeh nebeských telies z antických čias
Zdielať na

Knižný klenot: Harmónia veľkého sveta rozpráva príbeh nebeských telies z antických čias

BRATISLAVA / V roku 1661 vznikla kniha s názvom Harmónia veľkého sveta. Je súpis vtedajších poznatkov o hviezdach, planétach a ďalších nebeských telesách siahajúci až do čias antiky. Dnes je to samozrejme veľká vzácnosť, pretože existuje len jeden exemplár. Je uložený v knižnici v nemeckom Darmstadte.

Z krajín V4 sme prví so slovenským prekladom originálneho facsimile Harmónie veľkého sveta, kópia originálu z roku 1661. Titulné listy bývajú vstupnou bránou do knihy a v tejto sú práve tam vedci pozlátení 22 karátovým zlatom. Obsahovo kniha začína latinskou časťou s tradičným venovaním Karolovi II. "Ale potom sú preložené kompletne komentáre v slovenčine," uviedol Igor Zmeták, Slezská univerzita v Opave. 

​Zároveň sú v knihe krásne mapy, ktoré sú skvostom knižnej grafiky 17. storočia alebo aj holandskej kartografickej školy v jednom. "Treba si uvedomiť, že ten rytec, ktorý to robil, on to musel zrkadlovo vyrývať," opísal postup Igor Zmeták. V knihe je 29 vlepených máp. Každý, koho zaujímajú dejiny pozorovania hviezd sa v knihe dozvie od mytologických antických bytostí, cez kresťanskú božiu vôľu a pritom všetkom sú aj dobové znalosti ako Ptolemaiova geocentrická sústava, Kopernikova heliocentrická, a prepojenie Tycha de Brahe. 

Na vyrobenie podobnej knihy sú nevyhnutné špeciálne knihárske dielne. Ale hodnota knihy je aj v komentároch a vysvetlivkách. "Kniha sa ale preto volá Harmónia veľkého sveta, lebo sa v nej píše o tom, ako hviezda obloha a situácia vo vesmíre ovplyvňuje dianie na zemi vo vzájomnom prepojení," povedal Igor Zmeták.

Väzba knihy je kožená a materiály boli použité presne tie, ktoré boli aj v originály, ale sú tam aj slovenské komentáre. Vyrábala sa ručne, okrem textu, ktorý je tlačený a nie rukopisom. Autor pochádzal z Nemecka, ale usadil sa v Holandsku. Holandsko bolo zaujímavé tým, že to bol slobodný priestor. "Nikto nebol prenasledovaný, čo sa týka náboženstva alebo politického presvedčenia, preto tam vznikali špičkové univerzity a s nimi aj fantastické diela," vysvetlil Igor Zmeták.

 Kópií originálu je síce viac, ale týchto nových je presne 111 kusov, čiže je to pre znalcov, ktorí to dostanú s dekrétom a aj astrolabom. Na základe toho si môžu ísť aj informácie reálne overiť do planetárií. 

Slovenský meteorológ Peter Jurčovič porozprával v štúdiu TV JOJ o knihe pranostík:

Súvisiace články