Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Normándii slávia výročie Dňa D. Pred 75 rokmi zvrátili priebeh II. svetovej vojny
Zdielať na

V Normándii slávia výročie Dňa D. Pred 75 rokmi zvrátili priebeh II. svetovej vojny

ARROMANCHES / Presne pred 75 rokmi sa v Normandii odohrala udalosť, ktorá zvrátila priebeh druhej svetovej vojny. Na severozápade Francúzska sa vtedy vylodili spojenecké vojská a začali vytláčať hitlerovské jednotky. Dnes si túto významnú udalosť pripomínajú politici aj veteráni priamo na mieste činu.

Deň D - takto sa označuje šiesty jún 1944, kedy 12 národov spojilo sily a odhodlalo sa v Normandii prekvapiť nacistické vojská. Operáciou Overlord otvorili západný front, na čo neboli nacisti, vyčerpaní bojom so sovietskymi vojskami, dobre pripravení. Na piatich plážach Normandie vysadili 156 tisíc vojakov. Zapojili sa aj českí a slovenskí letci a porážka nacistov sa začala. 

Presný moment vylodenia si na jednej z pláži pripomenuli zvukom gájd. Francúzsky prezident Emmanuel Macron spolu s britskou premiérkou Theresou May položili základný kameň budúcemu britskému pamätníku.

"Tu v Normandii si budeme vždy pamätať na ich odvahu a odhodlanie. V tejto chvíli je vhodné povedať jediné slovo - ďakujem," povedala May. Na spomienkovej akcii sa zúčastňuje 30 tisíc ľudí, najväčšími hrdinami sú vojnoví veteráni. "Sme im vďační za slobodu a nikdy sa jej nevzdáme. Spoločne sa ju budeme snažiť zachovať," predniesol Macron. 

"Nikto z tých chlapcov nechcel byť súčasťou vojny. Ale keď sa mali rozhodnúť, či slobodu vybojovať, alebo sa jej vzdať, rozhodli sa bojovať," povedal jeden z vojnových veteránov.  Donald Trump si výročie pripomína na cintoríne, kde je pochovaných 9 tisíc amerických vojakov. Spomienkový deň zakončia účastníci na pláži Juno, jednom z piatich miest vylodenia.

Jedným z viac než 155 000 vojakov na najväčšej spojeneckej operácii v histórii bol aj Tom Rice, vtedy 22-ročný vojak z Californie. 6. júna 1944 vyskočil spolu s ďalšími 300 výsadkármi vo svojej jednotke v Normandii. "Mal som za sebou 195 dní boja, dva zoskoky a 4 zranenia," tvrdí vojnový veterán. Napriek tomu, že ma dnes už 97 rokov, zopakoval si spomienkový symbolický zoskok. 

Pozrite si zábery z vylodenia v Normandii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy