Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Železnice SR upozorňujú na zmeny grafikonu. Na cestujúcich čakajú aj nové spoje
Zdielať na

Železnice SR upozorňujú na zmeny grafikonu. Na cestujúcich čakajú aj nové spoje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Cestujúci, ktorí využívajú najmä vlakovú dopravu sa musia pripraviť na zmeny grafikonu. Nový cestovný poriadok začne platiť od 9. júna. Ministerstvo dopravy zaradilo na viacerých trasách aj nové vlaky. Niektoré spoje tak pomôžu cestujúcim sa dostať do cieľa rýchlejšie, a to upravením trasy jednotlivých liniek.

Od nedele, 9.júna, začne platiť takzvaná  letná zmena grafikonu verejnej dopravy 2018/2019. Cestovný poriadok so sebou prinesie aj zaradenie nových vlakov najmä na východe Slovenska. Ide napríklad o vlaky, ktoré spoja Košice s Ukrajinou, či rýchle spojenia počas letných prázdnin z Popradu - Tatier do poľskej Muszyny, odkiaľ budú nadväzovať prípoje až do Krakova. "Po šiestich rokoch obnovuje ministerstvo dopravy osobnú vlakovú dopravu na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany. Jazdiť tam budú štyri páry vlakov a približne 30 kilometrov vzdialenú obec s mestom budú spájať počas pracovných dní," informovala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Nové spojenia majú uľahčiť dochádzanie hlavne študentom a pracujúcim, pričom budú nadväzovať  na ďalšie regionálne vlaky. Cestujúci sa tak budú môcť rýchlejšie a pohodlnejšie presúvať na východ Slovenska a späť. Úplnou novinkou bude linka Košice – Čierna nad Tisou – Mukačevo, sezónny rýchlik zo stanice Poprad – Tatry do poľskej stanice Muszyna. Zmeny sa dotknú aj vlakov na tratiach Žilina – Púchov, Skalica – Kúty či úseku Bratislava - Nové Mesto – Bratislava - Petržalka.  

Prestupy na diaľkové spoje a hraničné kontroly 

Na trati Košice – Mukačevo budú od júna denne premávať dva páry vlakov. Cestujúcim zároveň umožnia prestúpiť na diaľkové spoje smerom na západ, resp. východ. "Vlaky budú mať zabezpečené prípoje na ukrajinskej strane smerom na Odesu, Kyjev, Charkov a Ľvov, na slovenskej bude možné prestúpiť na Prešov, Bratislavu a Prahu. Keďže ide o prechod štátnou hranicou, cestujúci musia rátať aj s hraničnými kontrolami, a to v Čiernej nad Tisou a v ukrajinskom Čope," pokračovala Ducká.

"Som rád, že sa nám relatívne rýchlo podarilo nasadiť nové vlaky, ktoré určite pomôžu celému regiónu. Nové železničné spojenie medzi Mukačevom a Košicami pomôže zlepšiť dopravu a zatraktívni tento región pre turistov. To, samozrejme prinesie aj viac lepších pracovných miest," vyjadril sa k zmenám minister dopravy Arpád Érsek.

Odchody a príchody diaľkových a medzinárodných vlakov

V diaľkovej a medzinárodnej doprave sa zmeny dotknú úseku Bratislava hl. st. – Praha hl. n., kde bude zavedený nový pár vlakov kategórie railjet s odchodom z Bratislava hl.st. o 5:10 hod a príchodom do Prahy hl. n. o 9.07 hod. Odchod z Prahy je plánovaný na 19:50 hod. s príchodom do Bratislavy o 23:43 hod. Na úseku Košice – Čierna nad Tisou – Mukačevo budú zavedené dva páry nových regionálnych rýchlikov. Premávať budú dvakrát denne v oboch smeroch - Košice 9:10 hod. – Mukačevo 13:00 hod., Košice 12:01 hod – Mukačevo 16:00 hod., Mukačevo 13:50 hod – Košice 18:13 hod., Mukačevo 17:16 hod. – Košice 21:33 hod. Na úseku Poprad-Tatry – Muszyna budú zavedené dva nové páry sezónnych regionálnych rýchlikov, ktoré budú premávať počas víkendov v letnej sezóne, t. j. v období od 29. 6. do 1. 9. 2019.

Viac vlakov aj v bratislavskej Rači

Vlaky pribudnú aj cestujúcim zo/do Svätého Jura, no aj bratislavskej mestskej časti Rača. Pribudnú tu tri nové vlaky a vďaka nim bude popoludňajšia frekvencia zastavovania na týchto zastávkach každých 20 minút.

Rezort dopravy ako objednávateľ dopravných výkonov na železnici vyšiel v ústrety aj obyvateľom Bzovskej Lehôtky, aby mohli využívať železničnú dopravu. Po januárovom obnovení dopravy na trati Zvolen – Šahy bude od letnej zmeny cestovného poriadku zastavovať päť vybraných osobných vlakov aj na tejto zastávke. "V záujme podpory regiónov a cestovného ruchu, zvlášť počas letných prázdnin, budú počas víkendov premávať rýchle spojenia z Popradu cez Kežmarok a Starú Ľubovňu do poľskej Muszyny a späť. Nadväzovať budú zároveň aj na prípoje smerom na Krynicu a Nowy Sacz, čo cestujúcim umožní dostať sa až do/z Krakova," oznámil rezort dopravy v správe. 

Čo Slovákom priniesli vlaky zadarmo? Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy