Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľké upratovanie na Evereste. Šerpovia zniesli dolu 11 ton odpadu a štyri telá
Zdielať na

Veľké upratovanie na Evereste. Šerpovia zniesli dolu 11 ton odpadu a štyri telá

Archívna reportáž

KÁTHMÁNDÚ / Špeciálna skupina nepálskych horolezcov zniesla z oblasti Mount Everest 11 ton najrôznejšieho odpadu starého aj desiatky rokov a tiež štyri mŕtve telá. Ani jedna z týchto obetí zatiaľ nebola identifikovaná a nie je ani známe, kedy zomreli. Informoval o tom predstaviteľ ministerstva turistiky Dandu Raj Ghimire.

Tím zložený zo šerpov strávili niekoľko týždňov zbieraním obalov od jedla, plechoviek, fliaš a prázdnych kyslíkových fliaš. Podľa členov expedície po horolezcoch, ktorí sa každý rok hromadne snažia dostať na vrchol najvyššej hory sveta (8850 metrov nad morom), ostáva na svahoch aj množstvo exkrementov, potrhaných stanov, lán a polámaných rebríkov. 

​Odpadky aj telá niektorých z približne 300 ľudí, ktorí v priebehu rokov pri výprave na Mount Everest zomreli, zakrýva počas zimy vrstva snehu. Odhalí ich až slnko v lete. 

Približne 5 ton odpadu 20-členný tím horolezcov pozbieral počas apríla a mája v rôznych táboroch nad základným táborom. Ďalších šesť ton našli v nižšie položených oblastiach, uviedol novinárom Ghimire. Dodal, že vzhľadom k zlému počasiu nebolo možné zniesť dole všetky vrecia so smetím. 

Mout Everest a okolité vrchy sú stále viac znečistené a otepľujú sa. Blízke ľadovce sa preto topia znepokojujúcim tempom, kvôli čomu bude výstup na najvyššiu horu sveta v budúcnosti ešte nebezpečnejší. V tomto roku si hora vzala 11 životov, čo je nad priemerom posledných rokov. Deväť zomrelo na nepálskej strane hory, dvaja na tibetskej. 

Mount Everest zdolali v máji 1953 ako prví Novozélanďan Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norkej. Odvtedy na neho vystúpilo okolo 5000 ďalších ľudí. Južné sedlo, cez ktoré po juhovýchodnom hrebeni prešli Hillary a Norkej, leží vo výške 8016 metrov. Je to miesto finálneho tábora, z ktorého horolezci vyrážajú na posledný úsek k pokoreniu najvyššej hory sveta. 

Pozrite si archívnu reportáž o obetiach Everestu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy