Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia zatkla vodcu cirkvi Svetlo sveta. Je podozrivý z viacerých sexuálnych deliktov
Zdielať na

Polícia zatkla vodcu cirkvi Svetlo sveta. Je podozrivý z viacerých sexuálnych deliktov

LOS ANGELES / V USA zatkli vodcu cirkvi Svetlo sveta Mexičana Naasón Joaquín García, ktorý je podozrivý z obchodovania s ľuďmi, znásilnení maloletých a iných kriminálnych činov. Informovala o tom kalifornská prokuratúra.

Predstaviteľ cirkvi Svetlo sveta - La Luz del Mundo García a tri ženy boli zatknutí na letisku v Los Angeles. Všetkým hrozí obvinenie z 26 trestných činov. Zástupcovia cirkvi veria, že sa preukáže nevina García. O prípade informovalo BBC. 

Cirkev podľa svojich údajov pokrstila na celom svete päť miliónov ľudí a iba v Mexiku má 1,8 milióna stúpencov. Pri sčítaní v roku 2010 sa ale k La Luz del Mundo prihlásilo iba približne 188 tisíc Mexičanov. V minulých rokoch sa jej vplyv v USA šíril hlavne v Kalifornii, ktorá má veľkú hispánsku komunitu. 

Kalifornský prokurátor vo svojom prehlásení uviedol, že Garcíovi a trom ženám hrozí obvinenie za 26 zločinov, ktorých sa mali dopustiť v južnej Kalifornii v rokoch 2015 a 2018. Patrí tam obchodovanie s ľuďmi, snímanie scén sexuálneho zneužívania detí a znásilnení maloletých. García, nazývaný ako Apoštol, mal svojim maloletým obetiam rozprávať o "kráľovi a jeho milenkách" a tvrdil, že "posol boží nikdy nemôže byť za svoje činy súdený."

"Takéto zločiny nemajú v našej spoločnosti miesto a bodka. V našom štáte nemôžeme zavierať oči pred sexuálnym násilím a priekupníctvom," vyjadril sa kalifornský generálny prokurátor Xavier Becerra.

La Luz del Mundo sa charakterizuje ako "oživenie ranej kresťanskej cirkvi". Založil ju v Mexiku v roku 1926 Garcíov dedo  Eusebio Joaquín González. Je zastúpená v 58 krajinách a má cez 15 tisíc kostolov. Ženy majú pri obradoch zakryté vlasy a sú oddelené od mužov.

Zneužívanie maloletých cirkevnými predstaviteľmi rieši aj Vatikán. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy