Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Humenčania majú jedny z najvyšších cien za teplo, dôvodom sú rozvody. Odborníci radia, ako problém vyriešiť
Zdielať na

Humenčania majú jedny z najvyšších cien za teplo, dôvodom sú rozvody. Odborníci radia, ako problém vyriešiť

HUMENNÉ / Humenčania sa už roky sťažujú, že cena za teplo v meste je jedna z najvyšších na Slovensku. Ovplyvnili ju aj mnohé havárie na rozvodoch, ktoré sa nerekonštruovali. Teraz chcú na opravu žiadať peniaze z eurofondov, no našli sa aj takí, ktorí navrhujú, aby sa mesto odpojilo od centrálneho zdroja tepla, a aby mali bytovky vlastné kotle. Pýtali sme sa odborníkov, čo je výhodnejšie.

Teplo je poriadne horúcou témou pre všetkých Humenčanov. Ľudia hromžia, že ceny za teplo sú jedny z najvyšších na Slovensku. Teplo Humenčanom dodáva jediný centrálny výrobca. Tepelné rozvody ale patria mestu. Podľa primátora však samospráva do opravy rozvodov za posledných osem rokov výrazne neinvestovala. "By bolo potrebných 10 miliónov eur, aby sa zrekonštruovali rozvody v meste," poznamenal primátor Miloš Meričko. Aj to bolo príčinou množstvo havárií. Za úniky tepla do pôdy či ovzdušia ale v konečnom dôsledku aj tak podľa primátora zaplatili Humenčania. "Ak nebudú nič robiť, tak sa im to rozpadne. Rozvody nie sú zlaté vajce. Sú hrdzavé," povedal  František Chvostaľ, zástupca výrobcu tepla a Humenskej energetickej spoločnosti. 

Radnica chce teraz na rekonštrukciu rozvodov získať európske peniaze. Žiadať o ne však nemôže mesto, ale iba energetická spoločnosť, ktorá má platnú licenciu na distribúciu tepla. "Ak sa o nich staráte, máte nižšie náklady, máte menej strát,"  dodal Chvostaľ. "Žiadosť je maximálne na 6 miliónov eur, 
peniaze z tejto výzvy sa nebudú potom započítavať do kalkulácie cien tepla. Kdežto každá iná investícia, či to urobí mesto, bude zvyšovať cenu tepla," vysvetlil primátor Miloš Meričko. 

Radnica ľudí pozvala na verejné zhromaždenie. Nie každý sa však s myšlienkou jedného centrálneho zdroja tepla stotožňuje. Primátor uviedol, že niektoré bytovky sa pohrávajú s myšlienkou odpojiť sa od centrálneho zdroja a postaviť si vlastnú kotolňu. Podľa slovenského zväzu výrobcov tepla je centrálny spôsob výroby a dodávky tepla nielen najekonomickejší, ale aj najekologickejší. "Investovať do vlastného zdroja, keď máte poblízku centrálny zdroj, je absolútne neefektívne. Sú to zbytočne vynaložené peniaze," poznamenal Ivan Ďuďák, člen predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Cez sviatky stúpli ceny za energie. O koľko? Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy