Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrozba terorizmu, migrácie alebo klímy. V Bratislave sa začala medzinárodá konferencia Globsec
Zdielať na

Hrozba terorizmu, migrácie alebo klímy. V Bratislave sa začala medzinárodá konferencia Globsec

BRATISLAVA / Obrana, bezpečnosť, medzinárodné vzťahy, klimatické zmeny či svetový obchod. To sú niektoré z tém, o ktorých sa dnes začalo debatovať na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave. Na prestížnom podujatí očakávali približne 150 rečníkov z celého sveta.

Začalo sa to kedysi dávno v partii mladých ľudí, ktorí sa venovali zahraničnej politike, obrannej či bezpečnostnej a časom to narástlo na veľmi významné podujatie. Po celom svete ich je 4 - 5. "Mali sme tu a máme hlavy štátov, z predchádzajúcich hostí to boli nemecká kancelárka Merkel, britský premiér Cameron, francúzsky prezident Macron, aj keď nie práve počas tohto podujatia. To všetko je história Globsecu," uviedol Ivan Korčok, slovenský veľvyslanec v USA. "Je to jedna z najdôležitejších konferencií o medzinárodných vzťahoch a bezpečnosti v Európe, v súčasnosti už je to šik prísť do Bratislavy na Globsec," doplnil Róbert Ondrejcsák, štátny tajomník ministerstva obrany. 

​Otvárací príhovor mal Andrej Kiska, ktorý chodieval na Globsec pravidelne. Jeho rozlúčkové vystúpenie na tomto podujatí si vypočula aj jeho následníčka v prezidentskom paláci Zuzana Čaputová. "Som hrdý Európan. Som hrdý na to, že Európska únia je hospodárskou veľmocou. A naozaj si želám, aby sme sa stali aj politickou veľmocou," vyjadril sa Andrej Kiska, prezident SR. 

Práve budúcnosť EÚ je jednou z hlavných tém konferencie. Dôležitý postoj k tomu má čoskoro zaujať aj novozvolený Európsky parlament, a to schvaľovaním rozpočtu. "Pre mňa osobne je podstatné, aby v tom európskom rozpočte na 7 rokov boli tie najväčšie výzvy, ktoré nás čakajú - bezpečnosť, zvládanie migrácie, investície do vedy, digitálnej ekonomiky, aby aj v tomto bola Európska únia globálny líder," dodal Michal Šimečka, zvolený poslanec Európskeho parlamentu. 

Toto významné podujatie bude nad Dunajom pokračovať aj v piatok a vyvrcholí v sobotu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy