Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Namiesto čierneho biely. Takéto sfarbenie drozda sa často nevidí
Zdielať na

Namiesto čierneho biely. Takéto sfarbenie drozda sa často nevidí

DOLNÝ KUBÍN / Na sídlisku v Dolnom Kubíne mali nevšedný zážitok. Jedna z obyvateliek si všimla dvoch zranených vtáčikov, a tak zavolala na Záchrannú stanicu Zázrivá aby ich prišli zachrániť. Napokon sa z toho vykľula poriadna rarita - biele drozdy.

"Stanica funguje 20 rokov a za 20 rokov sme nemali taký prípad," uviedol Metod Macek, záchranná stanica v Zázrivej. Na sídlisku v Dolnom Kubíne našli miestni niečo unikátne - bieleho drozda. Dvaja bieli operenci sa vyliahli dvom tmavým drozdím rodičom. "Prvýkrát máme takého jedinca, je to hra prírody a genetiky," povedal Metod Macek.

​Drozd čvikotavý, albinistická forma, úplne bielo sfarbený s červenýmo očami. Jeden z drozdích súrodencov bol ale ranený. Zrejme narazil do skla na niektorom okne. "Má narušenú motoriku, nie je úplne v poriadku, uvidíme, či sa bude dať vypustiť, chce to čas," informoval Metod Macek. Keď pani zistila, že je ranený, volala ochranárom. Kým prišli, bieleho drozda ubytovala v izbe. Drozdovi pomohli v Záchrannej stanici v Zázrivej. Tam prebieha jeho liečenie, našťastie má aj apetít. "Sú tam múčne červy, zmes z Anglicka, tvaroh, žltka, mačacie taštičky," vymenoval Metod Macek.

Albíni sa nájdu aj pri iných živočíchoch. Napríklad biely kamzík tatranský z Nízkych Tatier je európskou raritou.

Súvisiace články