Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Turisti kritizujú Slovenský raj: Za vstupné platíme 1,50€ a nájdeme rozpadajúce sa rebríky
Zdielať na

Turisti kritizujú Slovenský raj: Za vstupné platíme 1,50€ a nájdeme rozpadajúce sa rebríky

SLOVENSKÝ RAJ / Turisti spustili kritiku na Slovenský raj. Za vstup do každej rokliny platia euro päťdesiat. No väčšina technického zabezpečenia je dávno po životnosti. Na rozpadávajúcich sa rebríkoch poriadne hazardujú.

Drevené rebríky sú pre turistov v Slovenskom raji najväčším lákadlom a zároveň aj najväčším rizikom. Ich životnosť pomaly končí a sú pre turistov nebezpečné. Uvoľnené stupienky, ktoré už na tom zahnitom dreve ani nedržia. "Z toho spodku sa kedykoľvek môže zalomiť. Stačí, že je viac ľudí a už je to zle. Všetci spadnú, štyria, piati, šiesti a už je zle. A je to výška do poldruha metra," uviedol Július Jakubec, turistický sprievodca. 

​Július často sprevádza turistov z celého sveta po roklinách raja. Preto sám pomaly sleduje ako sa technické zabezpečenie ničí a starne. "V Pieckach to bolo, Košičania to mali. Dlhý úsek, nevystužený, išli po tom. Drevo sa zlomilo, jeden dostal triesku do stehna, do žily a problém," povedal Július Jakubec.

Na poplach bijú aj chlapi z Horskej služby. Tí pravidelne rokliny monitorujú. Zatvoriť ich nemôžu, no odporúčanie na rekonštrukciu dávajú opakovane. "Zistili sme určité nedostatky. Hlavne čo sa týka technických zariadení z dreva, to sú hlavne rebríky," informoval Marek Knuteľ, záchranár HZS Slovenský raj. "Nie je to v správe Národného parku. Mostíky, stúpačky, lavičky, to všetko patrí jednotlivým obciam, na ktorých katastroch sa nachádza dané územie," podotkol Tomáš Dražil, riaditeľ správy NP Slovenský raj. 

Podľa záchranárov je najhorší stav v Prielome Hornádu a vo viacerých roklinách. Obec Hrabušice vybrala na vstupnom do roklín za minulý rok 100 000 eur, peniaze na rekonštrukciu teda má. "Keď sa niečo stane, tak na súde som ja. Čiže áno, musíme to dať do poriadku. Streda bola teraz taká, že sa dalo robiť. Následné dni, ako nám to počasie dovolí, ideme ďalej," dodala Jana Skokanová, starostka Hrabušíc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy