Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Agent s krycím menom Samo mal preniknúť do rádia. ŠtB si ho pred tajnou úlohou preverovala
Zdielať na

Agent s krycím menom Samo mal preniknúť do rádia. ŠtB si ho pred tajnou úlohou preverovala

BRATISLAVA / Odhalili sme agenta komunistickej tajnej služby, ktorého Štátna bezpečnosť koncom 80. rokov vyslala do Nemecka. Jeho úlohou bolo preniknúť do vtedy nepriateľského Rádia Slobodná Európa. Agent s krycím menom Samo mal pred sebou sľubnú kariéru, ktorú ukončila až Nežná revolúcia.

Ako vyzeral život komunistického agenta, ktorý sa najprv zamiešal medzi bratislavských ochranárov, prezrádzajú dokumenty bývalej štátnej bezpečnosti. Tento agent mal špeciálne poslanie a na jeseň roku 1988 opustil Československo. "Musel byť vyškolený na spravodajskú činnosť, musel prejsť psychologickými testami," povedal Michal Miklovič zo sekcie dokumentácie Ústavu pamäti národa. 

ŠtB si dôkladne overila, či je oddaný režimu a ešte pred vyslaním agenta Sama do Nemecka sledovala jeho súkromný život. Potom čo agent získal dôveru riadiacich pracovníkov rozviedky, mohol odísť do Mníchova. Nasadený bol proti Rádiu Slobodná Európa a takzvanej slovenskej separatistickej emigrácii.
"Agentovi sa podarilo nakontaktovať na relevantné osoby v Nemecku vo vzťahu k Rádiu Slobodná Európa, čo bol jeho spravodajský zámer," uviedol Miklovič.

Podľa dokumentov agent Samo prišiel do kontaktu s dvoma redaktormi česko-slovenskej redakcie Rádia Slobodná Európy, u ktorých si ale nezískal prílišnú dôveru. "Stalo sa to po až pred koncom komunistického režimu, takže k samotnému spravodajskému rozpracovaniu nestihlo prísť. Ale ten zámer, s ktorým bol vysielaný sa napĺňal podľa očakávania," povedal Miklovič.

Agent Samo bol po celý čas v utečeneckom tábore a privyrábal si prácou na čierno, politický azyl nakoniec nedostal. "Po páde komunistického režimu ešte existovala idea využívať tajného spolupracovníka proti nemeckej spravodajskej službe, ale ešte behom 1990 roku s ním bola tajná spolupráca ukončená," uviedol Miklovič. V Nemecku sa ale nestratil. Podľa dokumentov mal kontakty v kriminálnom prostredí Mníchova, v ktorom sa údajne dobre orientoval.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články