Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Extrémne obéznym pomáha unikátna operácia. Ubúda hmotnosť i zdravotné problémy
Zdielať na

Extrémne obéznym pomáha unikátna operácia. Ubúda hmotnosť i zdravotné problémy

BRATISLAVA / Šancou pre extrémne obéznych Slovákov a Slovenky je takzvaný bariatricko-metabolický zákrok. Ukážeme vám ženu, ktorá vďaka nemu schudla o viac než polovicu pôvodnej váhy. Úbytok váhy pri tom nie je jediným prínosom. Po zákroku sa zdravotný stav pacientov skokovo zlepšil. Jedna takáto operácia sa uskutočnila v Univerzitnej nemocnici v Bratislave aj v utorok.

Dnes by nikto nepovedal, že štíhla Silvia mala niekedy viac než 110 kilogramov, dnes má o vyše polovicu menej. "V roku 2006 som išla na operáciu a zmenil sa mi celý život. V deň operácie som mala 115 kilogramov, dnes mám 49," uviedla Silvia. "Nie je to operácia kozmetická, nie je to operácia na zmenu vzhľadu pacienta, ale je to medicínsky indikovaná," povedal Marek Vician z chirurgickej kliniky UNB.  

Princíp operácie spočíva v tom, že roztiahnutý žalúdok v objeme aj jeden a pol litra sa zmenší na asi 200 mililitrov. Takýchto operácií tu ročne urobia okolo 25 - 30. "Pri tomto type operácie odstraňujeme väčšiu časť žalúdka, kde sú aj bunky, ktoré produkujú hormóny, ktoré majú na starosti hovoriť nám, že sme hladní. Tie bunky odstránia a tiež pocit hladu sa u pacientov zníži," uviedol Vician.

Poistencom, ktorí sú obézni nestačí odporúčanie lekára, odsúhlasiť ho musí aj zdravotná poisťovňa. Najväčšie šance za trvalú zmenu akú dosiahla Silvia, ktorá je štíhla aj 13 rokov po operácii, je disciplína. Pacient musí mať zdravú stravu a pohyb. Zmena sa ale neodrazí len na váhe. Pacienti obvykle nemusia užívať toľko liekov na vysoký tlak a výrazne sa im často zlepší cukrovka. V súvislosti s chudnutím sa hovorí aj o tom, že pacientom ostáva ovisnutá koža, čo im spôsobuje nielen estetické, ale aj zdravotné problémy a zákrok si riešia na vlastné náklady.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy