Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chlapcovi, ktorý svoju mamu pichol do ramena, hrozí ročné väzenie. Skúmať budú pomery v rodine
Zdielať na

Chlapcovi, ktorý svoju mamu pichol do ramena, hrozí ročné väzenie. Skúmať budú pomery v rodine

HUMENNÉ / Žiak základnej školy pichol svoju mamu kuchynským nožom do ramena. Hrozí mu ročné väzenie. Do prípadu musí vstúpiť sociálna kuratela a pomery v rodine preskúmať.

Štrnásťročný chlapec bodol mamu do ramena kuchynským nožom. Skončila v nemocnici. "Ona ho provokovala, chcela ho dole schodmi zhodiť. Chlapec je chorý má na ňu alergiu, keď je opitá," uviedla v polovici mája stará mama obvineného chlapca.

Polícia chlapca obvinila z trestného činu ublíženie na zdraví. Školák je už trestne zodpovedný. Hrozí mu ročné väzenie. Trestná sadzba sa ale u mladistvých znižuje na polovicu, a aj v trestnom konaní existujú v takýchto prípadoch určité výnimky. "Súd zohľadňuje vek páchateľa, zohľadňuje aj okolnosti toho skutku, ale aj samotnú pohnútku, motív, prečo tak konal, za akých okolností," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Hoci ide o žiaka základnej školy, po právoplatnom rozhodnutí súdu a uložení trestu odňatia slobody môže reálne na výkon trestu nastúpiť. "Ale sú to špeciálne ústavy pre mladistvých a sú tam pedagógovia, čiže aj takým spôsobom sa k tomu pristupuje," dodala Kurilovská.

Dôležitú úlohu zohráva v podobných prípadoch aj sociálna kuratela pre deti. Sociálny kurátor zisťuje životné udalosti, ktoré mohli ovplyvniť správanie dieťaťa, o vzťahoch v rodine aj v škole. "Potom s páchateľom spolupracuje počas výkonu trestu a pripravuje ho aj na odchod z výkonu trestu," povedala hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy