Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajti našli miesto, kde sa vyrábali dizajnérske drogy. Množstvo, ktoré zaistili, by zaplnilo kamión
Zdielať na

Policajti našli miesto, kde sa vyrábali dizajnérske drogy. Množstvo, ktoré zaistili, by zaplnilo kamión

MARTIN/ŽILINA / Žilinskí kriminalisti a Národná protidrogová jednotka vtrhla v Martine do haly, v ktorej sa vyrábali syntetické drogy. Nejde o prvý prípad v Turci. Pred dvoma rokmi vo Vrútkach policajti zadržali muža, ktorý mal syntetické drogy predávať. Podľa odborníkov sú oveľa nebezpečnejšie ako drogy, ktoré bežne poznáme.

Policajtom sa podarilo odhaliť laboratórium v Martine, kde sa vyrábali takzvané dizajnérske drogy. Policajti vtrhli do priestorov výrobne, zaistili množstvo chemických látok v rôznych skupenstvách, laboratórium aj finančnú hotovosť 74 tisíc zlotých.

"Tieto zaistené veci by sa vošli do jedného kamióna," informoval policajný hovorca Radko Morvačík. Kriminalistická expertíza potvrdila to, čo predpokladali. "Predbežným skúmaním bolo zistené, že sa jedná o psychosomatické látky takzvané dizajnérske drogy," dodal Moravčík. 

Špeciálne obleky

Policajti v hale zasahovali v špeciálnych oblekoch a to z dôvodu ich bezpečnosti. "V priestore haly bol vykonaný prieskum na detekciu nebezpečných látok. Bolo zistené ich niekoľko násobné prekročenie," vysvetlil policajný hovorca. 

Zadržaných Poliakov vo veku 25 a 28 rokov ale museli prepustiť na slobodu. Na Slovensku totiž zaistené látky nie sú zaradené medzi omamné a psychotropné látky. V niektorých štátoch sú ale zakázané a to aj vrátane Poľska. 

Nebezpečné drogy 

Pred dvoma rokmi policajti vo Vrútkach zadržali Patrika, ktorý mal syntetické drogy nielen brať, ale aj predávať. Súd ho ešte neodsúdil, stále je vo vyšetrovacej väzbe. Podľa uznávaného forénzneho toxikológa je šírenie syntetických drog čoraz viac zaujímavé a to predovšetkým pre distribútorov. "Výrobcovia prišli na to, že sa dajú uvariť ekvivalenty drog," vraví súdny lekár František Novomeský. Takto vyrobené drogy sú silnejšie a navyše lacnejšie, sú však aj omnoho nebezpečnejšie. 

Pozrite si reportáž o nedávnej razii na drogy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy