Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Advokáta Poláka vzal sudca do väzby
Zdielať na

Advokáta Poláka vzal sudca do väzby

BANSKÁ BYSTRICA / Advokáta Františka Poláka priviezla policajná eskorta v sobotu popoludní pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Ten rozhodol o tom či ho budú stíhať na slobode alebo za mrežami. Informáciu potvrdila pre TV JOJ hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Sudca Špecializovaného trestného súdu obvineného advokáta Františka Poláka na slobodu nepustil. Dôvodom je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti. Podľa informácií TV JOJ sa mal advokát pred súdom priznať, že zaistené veci patria naozaj jemu, že sú predmetom jeho zberateľskej vášne.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodoval v sobotu od 14:00 hodine o návrhu na vzatie do väzby pre Františka Poláka. Advokát má na krku obvinenie z extrémistických trestných činov, za ktoré mu hrozí niekoľkoročné väzenie. Podľa informácií TV JOJ sa Polák pred súdom obhajoval sám. Polícia u neho počas razie "Plukovník" zaistila predmety, ktoré by mohli byť predmetom trestného stíhania. "Podal sťažnosť, bude rozhodovať Najvyšší súd," dodala Kudjaková. 

Policajti z NAKA vo štvrtok v rámci akcie "Plukovník" zadržali sedem osôb, medzi ktorými bol aj  František Polák. Šesť z nich po výsluchoch prepustili na slobodu. Bývalého advokáta Františka Poláka obvinili a vyšetrovateľ podal návrh na väzobné stíhanie. Teraz mu hrozí minimálne päť rokov za mrežami. "Päťročná trestná sadzba je v zásade tá minimálna," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Vinu mu však musia najprv preukázať. 

​František Polák pravdepodobne sám urobil svoju fotku v nacistickej uniforme a šíril ju prostredníctvom správ na internete. Rozposielanie fotografií s charakterom extrémistických prejavov už môže byť považované za trestný čin. "Akonáhle je niečo šírené už cez internet, sociálne siete, už je to šírené verejne a trestný zákon hovorí o tom, kto verejne prejavuje sympatie aj prostredníctvom toho, že propaguje určité odznaky, heslá, rovnošaty, tak sa dopúšťa trestného činu," uviedla expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy