Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Cestujete do Egypta? Ministerstvo odporúča vyhnúť sa týmto oblastiam
Zdielať na

Cestujete do Egypta? Ministerstvo odporúča vyhnúť sa týmto oblastiam

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V nadväznosti na nedávne opätovné predĺženie výnimočného stavu v Egypte slovenský rezort diplomacie aktualizoval cestovné odporúčanie do tejto krajiny. Pre krajinu platí tretí stupeň, teda odporúčanie necestovať do určitých oblastí.

Ministerstvo o tom informuje na svojej internetovej stránke. Upozorňujú, že na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania. Slovákom v letoviskách na pobreží Červeného mora odporúčajú tráviť čas v hotelovom rezorte a vyhýbať sa verejným plážam.

"Upozorňujeme slovenských občanov, že na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania. Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a dôrazne odporúča slovenským občanom, aby do uvedených oblastí necestovali. Obmedzený je pohyb zahraničných turistov v púštnych oblastiach na západe a juhu krajiny, kde sa nachádza Líbyjská, Západná a Biela púšť,“ píše ministerstvo s tým, že zavedenie výnimočného stavu neovplyvnilo fungovanie egyptských turistických letovísk pri Červenom mori. Občanom SR nachádzajúcim sa v Egypte v rámci organizovanej turistiky odporúčajú riadiť sa pokynmi cestovných kancelárií a ich delegátov.

Rizikové oblasti

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča slovenským občanom cestujúcim do letovísk na pobreží Červeného mora ako napríklad Hurgáda, Safaga, Marsa Alam, Šarm al-Šajch, aby sa rekreovali v rámci hotelového rezortu, kde sú ubytovaní. Zároveň odporúčajú, aby sa vyhýbali verejným plážam. Taktiež odporúčajú zvážiť účasť na organizovaných výletoch alebo individuálnu turistiku po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, Káhiry, Alexandrie a Fajúmu.

"Letisko v Tabe a priľahlé letovisko Taba Heights sa nachádzajú v oblasti spravovanej armádou. Odporúčame preto vždy dbať na pokyny cestovných kancelárií a ich delegátov. Neodporúčame individuálne vychádzať z rezortov, poprípade len s autorizovaným sprievodcom alebo cestovnou kanceláriou. Cesta z pomerne odľahlého letiska v Tabe do rovnomenných letovísk sa vykonáva vždy v sprievode vojenského konvoja a trvá 45 - 60 minút jazdy vozidlom,“ informuje ďalej rezort diplomacie.

Pozor aj na oblečenie

Apelujú na opatrnosť a na to, aby sa turisti vyhýbali demonštráciám a väčším zhromaždeniam zvlášť počas sviatkov a pamätných dní. Je dôležité sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie a striktne rešpektovať pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek. Z hľadiska kriminality najväčšie riziko predstavujú vreckári a drobní zlodeji. Pri pohybe mimo turistických stredísk odporúčajú uprednostniť nevýstredné oblečenie.

Ministerstvo Slovákom cestujúcim do Egypta radia využiť službu elektronickej dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy