Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na žilinskom sídlisku si spravila hostinu diviačia rodina. Odborníci to ale dávajú za vinu obyvateľom
Zdielať na

Na žilinskom sídlisku si spravila hostinu diviačia rodina. Odborníci to ale dávajú za vinu obyvateľom

ŽILINA / Problém s diviakmi na žilinskom sídlisku Hájik naďalej pretrváva. Experti, ktorí rozumejú zvieratám, pritom vravia, že vo veľkej miere za to môžu aj samotní obyvatelia. Viacerí berú zvieratá ako živú atrakciu a podľa toho sa k nim aj správajú.

Diviačia mama sa môže bez problémov postarať o svojich potomkov. Naučila sa otvoriť kontajner, lebo dobre vie, že tam nájde dostatok jedla. A hody pre zvieratá medzi panelákmi sa môžu začať. "Diviaky sa naozaj stávajú akoby atrakciou sídliska, kedy ľudia ich skutočne kŕmia, dokonca v pravidelných časoch," vraví obyvateľka sídliska Ivana Strelcová. 

"Dnes je taká situácia, že deti ich hladkajú, donesú im rožtek," poznamenal šéf oblastného zväzu poľovníkov Peter Marčulinec. Odborníci stále zdôrazňujú, že diviaky sa udomácnili na sídlisku, pretože ľudia ich vyhnali z lesa. "My sme narušili to ich životné prostredie, my sme ich naučili sa ísť na sídlisko nažrať alebo im podhadzovať potravu," vysvetľuje odborník na odchyt zvierat z mestskej polície Ján Murárik. 

Ďalej upozorňujú obyvateľov Hájika, aby zvieratá neprovokovali a aby sa im radšej vyhli. "V prípade nahlásenia diviakov je na miesto bezodkladne vyslaná hliadka, ktorej úlohou je dohľad nad bezpečnosťou obyvateľov," dodal zástupca náčelníka mestskej polície Martin Matejko. Mesto tu už uplatnilo viaceré opatrenia, napríklad oplotenie či pachové zábrany. Taktiež, vyčistenie okolia od kríkov, kde sa môže zver schovať.


Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy