Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákon o povinnej materskej škole čakajú zmeny. Kritizovala ho aj koalícia
Zdielať na

Zákon o povinnej materskej škole čakajú zmeny. Kritizovala ho aj koalícia

BRATISLAVA / V utorok poslanci do druhého čítania posunuli zákon o povinnej materskej škole od piatich rokov. Dnes už je zrejmé, že zákon čakajú i zásadnejšie zmeny. Vlna kritiky sa zniesla nielen zo strany rodičov či opozície, ale aj z vládnej koalície.

Most-Híd dal jednoznačne najavo, že je tento zákon pre nich zásadný. "Keď chcem vyriešiť problém, tak to vyriešim. Keď chcem odsunúť alebo o tom nerokovať, tak nájdem zámienky," povedal predseda strany Béla Bugár. 

Odporcovia zákona priznávajú, že už teraz majú prisľúbené určité ústupky, napríklad v prípade domáceho vzdelávania, ktoré malo mať zásadne sprísnené podmienky. "Ide aj o to, že tam musí byť učiteľ, ktorý má stredoškolské vzdelanie, sú tam sankcie, to sú veci, o ktorých sa naozaj môžeme porozprávať," povedal poslankyňa za SNS Eva Smolíková.

Prísľub zmeny ale teší rodičov, ktorí deti v domácom vzdelávaní majú. "Na Slovensku komunikujú stále s pedagógom, ktorý je garant, prípadne ak má rodičov pedagogické vzdelanie, tak vie ako postupovať," uviedla matka, ktorá vzdeláva svoje dieťa doma Ľudmila Andrejková. 

Ústupky a debatu koalícia pripúšťa, no zákon ako taký podľa nich jednoznačne vstúpi do praxe. "Priestorové podmienky, materiálno-technické vybavenie, vrátane hygienického zabezpečenia tak, aby sa naše deti rozvíjali v zdravom prostredí na úrovni 21.storočia. Toto sú základné postuláty okolo ktorých môžeme postupovať a hľadať riešenia," povedal poslanec za Smer-SD Ľubomír Petrák. 

Povinná školská dochádza od piatich rokov neprináša vrásky len rodičom, ale aj pre mestá a obce. Tie už teraz majú kapacitné problémy. "Máme pre splnomocnencov vlády pre rómske komunity ešte zhruba 20 miliónov eur, ktoré sú pripravené na výstavbu kapacít. Niektoré obce sa do toho ale nehrnú," dodal Petrák. S ním ale nesúhlasí združenie miest a obcí Slovenska. "Nie je to pravda. Tie peniaze sú na výstavbu rómskych škôlok. My nechceme rómske škôlky, pretože je to veľký rozdiel medzi tým, čo sú potreby a aké sú možnosti. Ak štát dáva úlohu, štát ju musí zafinancovať," povedal Michal Sýkora zo Združenia miest a obcí. 

Parlament návrh posunul do druhého čítania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy