Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia u včelárov je viac ako vážna. Svetový deň včiel nám pripomína, že potrebujú pomoc
Zdielať na

Situácia u včelárov je viac ako vážna. Svetový deň včiel nám pripomína, že potrebujú pomoc

BRATISLAVA / Situácia je viac ako vážna a je najvyšší čas niečo urobiť. Na celom svete hynú včely a ďalší opeľovací hmyz. Bez nich bude mať ľudstvo veľký problém. Aj preto slovinskí včelári pred časom prišli s návrhom na vyhlásenie Svetového dňa včiel. V pondelok si ho pripomíname druhýkrát, a tak sme sa spýtali včelárov, čo konkrétne môžu urobiť bežní ľudia.

Svetový deň včiel pripadá na 20.mája, čo včelári považujú za ideálny čas na takýto sviatok. "V máji, to je raj na Zemi pre včely. Vtedy všetko kvitne, je dostatok, vtedy sú v najkrajšom rozvoji. Ten 20. máj je dobrý dátum," uviedol včelár Dušan Dedinský. "Je dobré, že je taký deň, aby sme si pripomenuli, čo pre nás robia a že sme na nich závislí," povedala mestská včelárka CEEV Živica Petra Ježeková. 

Včely sme ale dostali na pokraj vyhynutia. Slovinsko ako krajina, kde včelárstvo patrí k národnej kultúre, začala s radikálnou ochranou včiel ako prvá krajina Európy a ich iniciatíva nakoniec viedla k vyhláseniu Svetového dňa včiel OSN koncom roku 2017. Situácia je pomerne vážna. "Možno sa stane, že včela bude chránený živočích," dodal Dedinský. 

So včelami tento deň rozhodne môžu oslavovať aj všetky opeľovače a hmyz. "Aj motýle, čmeliaky a samotárske včely sú významnými opeľovačmi," uviedla Ježeková. 

Ekológovia už v minulosti upozorňovali na úbytok hmyzu a čo je potešujúce, niektorých mladých ľudí to inšpirovalo k včelárstvu. "Som sa dozvedel pred rokmi, že včely sú na pokraji vyhynutia, tak som sa o to začal zaujímať," povedal mestský včelár Róbert Kňažko. Chemické postreky, pestovanie technických plodín ako napríklad repka na výrobu bionafty, obrovské lány s jedinou plodinou, mulčovanie lúk alebo likvidácia remízok na poliach, to sú hlavné príčiny masového vymierania hmyzu.

Vlády jednotlivých krajín by mali urobiť potrebné kroky, no veľa môžeme urobiť aj my, bežní ľudia.  "Domčeky pre včely samotárky by sme v každej záhrade mohli mať," povedal Dedinský. Namiesto trávnikov môžeme mať pestrú lúčku s kvetinami, sú už dostať hotové lúčne zmesi.

Mladá starostka sa rozhodla pomôcť včelárom peniazmi, s ktorými nerátala.

Súvisiace články