Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Neďaleko Bojníc zaútočil na dôchodcu medveď. Mužovi zachránila život jediná vec
Zdielať na

Neďaleko Bojníc zaútočil na dôchodcu medveď. Mužovi zachránila život jediná vec

ŠUTOVCE / V lesoch v okolí obce Šutovce neďaleko Bojníc sa pohybuje niekoľko medveďov. Jeden z nich zaútočil na dôchodcu. Vyrútil sa na neho z kríkov a muža zachránilo to, že hral mŕtveho. Vyviazol len so škrabancami. Poľovníci vyzývajú na zvýšenú ostražitosť.

"Asi desať metrov odo mňa som počul lomoz. Myslel som, že to je vysoká zver. Zrazu oproti mne vybehol medveď," opisuje udalosti napadnutý muž Milan Lysý. 

​Všetko sa podľa jeho slov odohralo v priebehu niekoľkých sekúnd. Pred rozzúreným zvieraťom nemal šancu ujsť. "Prvá reakcia bola, hneď som sa hodil na zem, zakryl som si krk a hlavu. Medveď bol na mne, cítil som, že ma trhá, vrčal," pokračuje Milan. 

Driapal pazúrmi

Medveď ho nehrýzol, ale začal ho driapať pazúrmi. Pán Lysý si neustále chránil krk a hlavu. Po chvíli medveď odišiel. "Ostal som ležať, pomaly som vstal, necítil som bolesť. Mal som dotrhanú vetrovku," dodal Lysý. 

Medveď mu roztrhol opasok na nohaviciach a pooškieral nohy. Toto všetko sa odohralo v lese pri obci Šutovce neďaleko Bojníc. "Máme tam viacero medveďov, je tu medvedica s mladými a asi trojročný pestún, asi útočí on," myslí si predseda poľovníckeho združenia Bojnice, Jozef Hatvayi. 

Strety s medveďmi

Medvede vídajú miestni poľovníci v lesoch v okolí Bojníc pravidelne. Podarilo sa im ich aj nasnímať. "Ja som mal tiež stretnutie s medveďom, viackrát. Vyštartoval na mňa, reval a ja som mu ušiel," priznal Hatvanyi. 

Poľovníci upozorňujú najmä hubárov, aby boli opatrní. Medvede majú totiž v týchto dňoch ruju a bude sa ich tam objavovať stále viac. "Hore je asi 250-kilový medveď a ten vyháňa tie menšie dole a tie sa pohybujú nad Bojnicami," dodal Hatvanyi. Milan Lysý aj napriek nepríjemnému zážitku na les nezanevrel. Tvrdí, že má rešpekt, ale nebojí sa. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy