Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslanci rokovali o údajnej šikane v štátnej ochranke
Zdielať na

Poslanci rokovali o údajnej šikane v štátnej ochranke

BRATISLAVA / Kauza údajnej šikany v štátnej ochranke dnes opäť rezonovala na pôde parlamentu. Poslanci sa totiž na verejné obvinenia voči niektorým šéfom v tomto úrade chceli opýtať priamo ministerky. Rokovalo sa za zatvorenými dverami.

Brannobezpečnostný výbor tentoraz trval dlhšie ako ten posledný. Poslanci sa mohli ministerky aj riaditeľa úradu na ochranu ústavných činiteľov pýtať viac ako hodinu. Za zatvorenými dverami a bez novinárov. "Páni poslanci mali veľa konkrétnych otázok, na ktoré dostali odpovede," povedal Anton Hrnko, poslanec NR SR za SNS. O niektorých však musia nateraz mlčať. Vieme, že sa týkali fyzickej kondície štátnych ochrankárov a s tým súvisiacim napätím vnútri Úradu. Na celej kauze poslancovi Hrnkovi z SNS prekáža najviac to, že sa o nej vôbec hovorí. A to verejne. Informáciami, ktoré zverejnila aj Televízia JOJ, sa už zaoberá policajná inšpekcia. Úrad podlieha komplexnej kontrole. Ministerka hovorila o podozrení z porušenia služobného tajomstva.

"Podľa mňa je neprípustné, aby útvar, ktorý má 600 členov, takto rozvíril hladinu médií," povedala Denisa Saková, ministerka vnútra SR. Jednou zo zmien, ktoré kauza údajnej šikany ochrankárov priniesla, je fakt, že fyzické testy bude po novom posudzovať nezávislá komisia. Ďalším posunom je aj to, že sa má čo najskôr podozrenie zo šikany vyšetriť. Opozičníci odchádzali z výboru spokojní. Dostali odpovede, a tak sa s koaličnými poslancami dohodli. Výbor k tejto kauze nebol posledným. Ministerka totiž prisľúbila, že po ukončení kontroly príde poslancom povedať, ako to so šikanou ochrankárov v skutočnosti bolo.

Viac k téme sa dozviete v Novinách o 19:30. 

Výbor sa konal z jediného dôvodu: vypočutie kandidátov na ústavných sudov. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy