Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Miera nezamestnanosti prvýkrát v histórii klesla pod päť percent
Zdielať na

Miera nezamestnanosti prvýkrát v histórii klesla pod päť percent

BRATISLAVA / Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu apríla tohto roka oproti marcu klesla o 0,13 percentuálneho bodu na 4,90 percenta. Medziročne bola miera nezamestnanosti v štvrtom mesiaci tohto roka nižšia o 0,52 percentuálneho bodu. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Pred novinármi sa z aprílových údajov tešili premiér aj minister práce. Analytik Inštitútu zamestnanosti ich nadšenie krotí, stačí sa vraj bližšie prizrieť niektorým číslam.

Slovensko podľa premiéra Petra Pellegriniho dosiahlo historicky najnižšiu nezamestnanosť v ére samostatného Slovenska, keď miera evidovanej nezamestnanosti pokorila hranicu piatich percent. "Je to stav, ktorý na Slovensku ešte nikdy nebol," povedal na tlačovej besede. Podľa neho ide o výsledok práce ministerstva práce a sociálnych vecí, ale aj všetkých ľudí a zamestnávateľov na Slovensku. "Vidím za tým zodpovednú ekonomickú politiku vlády, ale aj sociálne opatrenia ministerstva práce a sociálnych vecí, ale aj zamestnávateľov, ktorí vytvárajú pracovné miesta," uviedol. Slovensku sa však podľa premiéra darí nielen v znižovaní nezamestnanosti, ale aj v raste reálnych miezd, poklese počtu poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ako aj v znižovaní počtu dlhodobo nezamestnaných. Niektoré okresy ale zaostávajú. 

Menej rozvinuté okresy s najvyššou mierou dlhodobej nezamestnanosti

Okres Nezamestnanosť (v %)
Rimavská Sobota 15,96
Kežmarok 15,28
Revúca 13,86
Rožňava 13,78
Vranov nad Topľou 12,70
Trebišov 11,37
Sabinov 11,08
Svidník 10,79
Sobrance 10,78
Medzilaborce  10,56
Poltár 10,37
Bardejov 10,17

Na mimoriadne pochvalné reči premiéra Pellegriniho i ministra Richtera reaguje analytik. "Je to určite dobrá situácia na trhu práce, ale z 21 tisíc vyradených z evidencie bolo len 14 579 umiestnených na trhu práce. Zvyšok bol buď vyradený pre nespoluprácu alebo je tam taká zaujímavá kategória, že ostatní - 4 000. Tak keď sa pozrieme na tú štatistiku detailnejšie, tak keby sme nevyraďovali pre nespoluprácu ale iného dôvodu, tak by sa tá miera nezamestnanosti nemenila," povedal analytik Inštitútu zamestnanosti Alexej Dobroľubov. 

Pri optimistickom čísle evidovanej nezamestnanosti ostávajú skeptickí aj opoziční poslanci. "Pán premiér nech do počtov zaratáva aj všetkých našich ľudí, ktorí pracujú v zahraničí na tzv. turnusy. Nech zverejnia koľko ľudí nám uteká preč a akú štruktúru pracovných miest máme na juhu stredného Slovenska a na východe krajiny. Vtedy môžeme hovoriť o relevantnom čísle nezamestnanosti," uviedla poslankyňa za OĽaNO Soňa Gaborčáková. Martin Klus z SaS tiež tvrdí, že má informácie o tom, že ide o umelo tlačené čísla, ktoré súvisia s blížiacimi sa voľbami. 

Úrady práce evidovali na konci apríla 134 790 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s marcom ide o pokles o 3 172 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 14 821 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,05 %. Medzimesačne to znamenalo zníženie o 0,14 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,60 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci apríla tohto roka 166 256 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 3 523 osôb, v porovnaní s aprílom vlaňajška je to menej o 17 262 ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy