Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meteorológ Peter Jurčovič spisovateľom. Vyšla mu kniha pranostík
Zdielať na

Meteorológ Peter Jurčovič spisovateľom. Vyšla mu kniha pranostík

BRATISLAVA / Doktor Jurčovič nebude mať k dispozícii žiadne informácie zo satelitov či radarov. Musia mu stačiť múdrosti našich predkov. Tie spísal do novej knihy - Slovenské pranostiky na celý rok.

Kniha významného slovenského meteorológa Petra Jurčoviča nielen spracúva, ale aj vysvetľuje vznik pranostík viažúcich sa k jednotlivým dňom roka. Autor navyše pripojil aj množstvo zaujímavostí o mimoriadnych prírodných javoch, výčinoch počasia a teplotných či zrážkových rekordoch nielen na území Slovenska. 

O počasie sa ľudia zaujímali odnepamäti – to, že ho dokázali predvídať na základe svojich pozorovaní, im neraz pomohlo prežiť v ťažkých podmienkach. V súčasnosti nám už, našťastie, vo väčšine prípadov nejde o život, napriek tomu však počasie a s ním spojené ľudové pranostiky, ktoré nám po sebe zanechali naši predkovia, stále pútajú našu pozornosť. Mnohé z nich sú aktuálne ešte i dnes, niektoré však zmenou klímy stratili časom svoje opodstatnenie. 
"Pranostiky patria do zlatého pokladu každého národa a keď sa spoja s poveternostnými zaujímavosťami modernej doby, vznikne dielo, v ktorom si každý čitateľ nájde niečo, čo ho zaujme, zabaví i poučí, a to každý deň v roku,“ povedal Peter Jurčovič, meteorológ a autor.

Súvisiace články