Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na 100-ročnej plachetnici k Antarktíde. Martin Navrátil dva mesiace cestoval v čase
Zdielať na

Na 100-ročnej plachetnici k Antarktíde. Martin Navrátil dva mesiace cestoval v čase

BRATISLAVA / Myslíte si, že sa v dnešnej dobe nedá zažiť skutočné dobrodružstvo už ani pri cestovaní? Predstavte si dvojmesačnú plavbu 100-ročnou plachetnicou, navyše v chladných vodách až k Antarktíde. Bez mobilu, bez signálu a bez horúcej pláže. To už znie ako dobrodružstvo, čo poviete?

​"Ísť na miesto, na Antarktídu, ktorá nám chýbala ako posledný kontinent spôsobom ako to robili prví moreplavci, ktorí to objavovali. Ísť na plachetnici a zažiť tie 15-metrové vlny, tak to bolo to, čo lákavo," povedal cestovateľ a bloger Martin Navrátil, ktorý si toto dobrodružstvo vyskúšal. Bol na jedinej komerčnej lodi, ktorá pravidelne brázdi vody až k Antarktíde. 

Na lodi bolo 37 cestujúcich a 17 členov posádky. Zaplatiť si cestu k Antarktíde ale neznamená, nechať sa tam odviesť. Na plachetnici totiž platí nepísané pravidlo, že sa cestujúci podieľajú na prácach na lodi. "Ak vás nechytí morská choroba, tak robíte klasické veci. Pozerali sme, či pred nami nie sú veľryby alebo ľadovce, držali sme kormidlo, naťahovanie lán," opísal Navrátil.

Určite nejde o typickú dovolenku. V letnom období dosahovala teplota na slnku plus 15 až 20 stupňov, no keď zašlo slnko, teplota sa znížila až na mínus 10. Antarktída je najzamrznutejší kontinent a práve v tom spočíva jej krása. "Keď hovoríme o ľadovcoch, tak sú to ľadovce, ktoré majú dva krát tri kilometre alebo 10 krát 20 kilometrov, malé ľadovce. Je to rôzne, a to je tá krása," dodal Navrátil. 

"Na lodi boli aj ľudia, ktorí pracujú na rôznych polárnych staniciach. Vysvetľovali nám, že sa stále viac ľadovcov láme, pred dvoma rokmi sa odlomil ľadovec, ktorý mal 22 000 štvorcových kilometrov, čo je polovica Slovenska," opísal Navrátil, ktorému cesta objasnila veľa aj o globálnom otepľovaní.

Cestovateľské zážitky Martina Navrátila sú inšpiráciou pre mnoho Slovákov. 

Súvisiace články