Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Švédsko začne opäť vyšetrovať Assangea pre podozrenie zo znásilnenia
Zdielať na

Švédsko začne opäť vyšetrovať Assangea pre podozrenie zo znásilnenia

ŠTOKHOLM / Švédsko oznámilo, že opäť začne predbežné vyšetrovanie zakladateľa serveru WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý čelí obvineniu zo znásilnenia. Informáciu oznámil jeho právnik v Štokholme, potvrdila to aj prokurátorka Eva-Marie Persson.

Švédske úrady tento prípad v predminulom roku odložili. Nemali totiž k Assangeovi prístup, pretože sa vtedy nachádzal na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Trestné stíhanie je ale opäť aktuálne po tom, ako Ekvádor zrušil svoje rozhodnutie o poskytnutí azylu a pozval britskú políciu na svoju ambasádu, kde sa skrýval od roku 2012.

V súčasnosti je 47-ročný Austrálčan v britskom väzení, kde si odpykáva 50-týždňový trest pre porušenie podmienok kaucie, na ktorú ho v roku 2012 londýnsky súd prepustil z väzby počas pojednávania o vydaní na stíhanie do Švédska.

Švédska prokuratúra v pondelok uviedla, že okolnosti prípadu teraz umožňujú opäť žiadať o vydanie zakladateľa WikiLeaks z Británie do Švédska. O vydanie Assangea ale majú záujem aj Spojené štáty, kde ho stíhajú v súvislosti so zverejnením utajovaných informácií na servere WikiLeaks. O tom, ktorej žiadosti vyhovujú, rozhodnú britské úrady.

Assange od začiatku obvinenia zo znásilnenia popiera, podľa neho ide len o zásterku, aby ho potom mohli vydať do USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy