Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Blato, silné autá a rusínske jedlo, na východe sa konala extrémna súťaž
Zdielať na

Blato, silné autá a rusínske jedlo, na východe sa konala extrémna súťaž

BELÁ NAD CIROCHOU / Na východ Slovenska prilákala tisícky ľudí Máčanka - súťaž na terénnych vozidlách v extrémnych podmienkach. Máčanku si ale neužili iba v blate, ale aj v hrncoch.

Súťažiaci tvrdili, že trate sú mimoriadne náročné. "Je to tak pripravené schválne. Máme cez 250 kilometrov tratí v rôznych sekciách a kategóriách a trate sú naozaj náročné," prezradil hlavný organizátor Michal Demjan. 

Aj diváci niekoľkokrát stuhli, ostrieľaní jazdci na offroadoch predvádzali krkolomné kúsk, a to aj za cenu, že boli od hlavy po päty od blata. "Niektorí, čo majú slabšie autá, tak ich bolia ruky alebo sa nachodili a sú celí špinaví, ale máme tu aj sprchový kontajner, tak ho môžu využiť," uviedol Demjan. Extrémne trate spĺňajú bezpečnostné parametre tak, aby neohrozili divákov. Súťažilo vyše 160 offroadových nadšencov. Do silných mašín sa zaľúbili aj nežné polovičky.

Po extrémnom športe ale došlo aj na Máčanku na tanieroch. V deviatich hrncoch totiž súťažiaci priniesli typické rusínske jedlo. "V našom regióne sú toto rusnácke podbité huby," povedal starosta obce Belá nad Cirochou Ján Vajda. 

Ochutnali ju aj jojkári. "Ja som máčanku nikdy v živote nejedla, ale my na Záhorí robíme podobne
kapustnicu," povedala Lucia Wirthová z Ranných novín TV JOJ. "Možno by bolo dobré, keby sme vedeli tie kritériá, ako má máčanka chutiť," doplnila Petra Palevičová zo Súdnej siene. Máčanka prilákala tisíce ľudí, ktorí mohli ako prví vidieť aj unikátny futbal na autách.

Pre niektorých je extrémne aj horolezectvo. Jeho nadšenci si ho ale nevedia vynachváliť.

Súvisiace články