Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Anna Tásler: Bol to šok pre nás všetkých. Nikdy by mi nenapadlo, že sa na Srí Lanke niečo takéto môže stať
Zdielať na

Anna Tásler: Bol to šok pre nás všetkých. Nikdy by mi nenapadlo, že sa na Srí Lanke niečo takéto môže stať

BRATISLAVA / Srí Lanka. Do Veľkonočnej nedele turistami vyhľadávaný ostrov v Indickom oceáne, po nej už ostrov s obeťami na životoch, bezpečnostnými opatreniami a otáznikom, či sa na plánovaný výlet na ostrov vybrať, alebo sa vydať radšej inam. 

Počas bombových útokov 21.apríla na kostoly a hotely, ktoré si vyžiadali 257 mŕtvych, bola na Srí Lanke aj cestovateľka a blogerka Anna Tásler Onderková. "Nikdy by mi nenapadlo, že sa tam môže niečo takéto stať, na Srí Lanke som bola niekoľkokrát a dokonca aj priamo v Colombe. Bol to šok pre nás všetkých," hovorí Anna Tásler. 

26 rokov trvajúca občianska vojna sa skončila len pred desiatimi rokmi. Toto obdobie zákonite zanechalo svoje pozostatky. "Či už som cestovala sama, s manželom alebo v skupine, necítila som tam hrozbu. Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa niečo takéto na Srí Lanke mohlo stať. Človek ani nemôže predpokladať, že sa niečo takéto stane. Mali sme tie informácie, sledovali sme to v spravách. Nejako nás to veľmi nepostihlo, juh ostrova akoby fungoval normálne. Život plynul ďalej," konštatuje cestovateľka.

Ľudia sa boja, že prídu o živobytie 

"Na Srí Lanke žije z cestovného ruchu vyše dvoch miliónov ľudí. Sú vystrašení, že prídu o svoje živobytie. Ja osobne kvôli tomu Srí Lanku nezavrhnem," rozpráva Anna Tásler. Na Slovensku boli údaje, že tam bude obmedzený internet, nebudú fungovať sociálne siete, že bude zákaz vychádzania. "Áno, sociálne siete na istý čas zablokovali. Zákaz vychádzania platil v Colombe veľmi striktne, ale na tom juhu sme videli akurát to, že bolo viac policajtov a armáda bola v uliciach, čo vzbudzovalo väčší pocit bezpečia. Fungovalo sa ale normálne ďalej," tvrdí Tásler.

V čase útokov sa od Colomba nachádzala asi 300 kilometrov v južnej časti ostrova, v bezpečí rezortu. Naplánované výlety či cesty už nemali. "Zachytilo nás to v mieste, kde to bolo viacmenej pokojné. Najsilnejší moment pre mňa nastal na letisku. Už nastali bezpečnostné opatrenia. Najväčší adrenalín som cítila, keď sme mali odlietať a mali sme ísť na letisko, pretože aj pri letisku sa našla nejaká bomba. Kontrolovali podvozky áut, nechali ľudí povystupovať, kontrolovali osobnú batožinu a robili sa osobné prehliadky," hovorí Anna Tásler.

Na to, ako to v krajine teraz vyzerá odpovedá cestovateľka: "krajina sa dáva dokopy, vláda robí čo môže. Povolaná je armáda, kontrolujú sa autá. Dávajú si pozor, situáciu sledujú tajné služby. Krajine veľmi záleží na tom, aby sa tam ľudia začali opäť cítiť bezpečne a to nielen turisti, ale aj domáci obyvatelia. Verím, že to bude už len lepšie."

Kostoly zostali kvôli bezpečnosti cez víkend zatvorené

Srílanský kardinál obdržal podľa vlastných slov "zahraničné informácie", na základe ktorých
hrozili nové útoky na jeden kostol a ďalšiu cirkevnú inštitúciu. Kardinál Malcolm Ranjith, arcibiskup
Kolomba, je hlasným kritikom srílanskej vlády, ktorá podľa neho nezabránila veľkonočným útokom, a to napriek predchádzajúcemu varovaniu indickej tajnej služby. V liste cirkevným predstaviteľom preto prikázal, aby zatvorili kostoly a katolícke školy naprieč krajinou a verejné omše zrušil až do odvolania. "Pre vaše vlastné dobro sme sa rozhodli zatvoriť tieto inštitúcie," napísal kardinál v liste.

Bombové útoky z 21. apríla na kostoly a hotely si vyžiadali 257 mŕtvych.

Druhú časť z rozhovoru môžete vidieť tu: 

Súvisiace články