Skoro jasno
15°
Bratislava
Tragická havária na letisku v Moskve pripravila o život 41 ľudí
Zdielať na

Tragická havária na letisku v Moskve pripravila o život 41 ľudí

MOSKVA / Na moskovskom letisku Šeremetievo havarovalo ruské dopravné lietadlo. Pri nehode zahynulo 41 ľudí, vrátane jedného člena posádky.

Bilanciu obetí oznámila novinárom členka Moskovského medziregionálneho vedenia vyšetrovacieho výboru v doprave Jelena Markovski. "Zahynulo 41 ľudí," citovala jej vyhlásenie pre novinárov agentúra Interfax. Vyšetrovací výbor už krátko pred tým potvrdil, že nehodu lietadla spoločnosti Aeroflot na pravidelnej linke do Murmansku prežilo len 37 zo 78 ľudí na palube. Z toho bolo päť členov posádky.

Stroj Suchoj Superjet 100 vyslal krátko po štarte o 17:50 moskovského času signál núdze a posádka žiadala o návrat na letisko a núdzové pristátie. Podľa informácií, ktoré získal Interfax od nemenovaného zdroja dobre oboznámeného s vyšetrovaním, pristával stroj s plnými nádržami paliva. To sa posádka neodvážila pred pristátím vypúšťať, pretože zrejme po zásahu blesku úplne stratila kontakt s dispečermi. Vykonávať bez neho nad Moskvou manévre s vypúšťaním paliva bolo nebezpečné. Lietadlo tvrdo dosadlo na dráhu a začalo horieť, úplne zhorela jeho celá zadná časť. Časť ľudí sa podarilo evakuovať s pomocou nafukovacích sklzov.

"Základná verzia je zásah blesku do lietadla, po ktorom zlyhala automatika. Podľa predbežných zistení lietadlo dvakrát narazilo o vzletovú dráhu. Zásah blesku potvrdil aj jeden z členov posádky," citovala už pred tým agentúra TASS nemenovaný zdroj z vyšetrovacieho tímu.

Letisko Šeremetievo funguje po nehode v obmedzenej prevádzke. Otvorená je jedna z dvoch vzletových a pristávacích dráh, oznámila tlačová služba letiska. Desať lietadiel smerujúcich na letisko Šeremetievo prijalo ďalšie moskovské letisko Domodedovo, informovala jeho tlačová služba.

"Svet zasiahla ďalšia smutná správa o leteckej tragédii, ktorá si pri požiari lietadla vyžiadala aj malé deti. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým po leteckom nešťastí na moskovskom letisku Šeremetievo," vyjadril sa predseda NRSR Andrej Danko.

Pri páde lietadla pred pár dňami zomrelo 6 ľudí. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy