Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Razia v poradenskom centre: Žiakom mali určovať zlé diagnózy, škole pomáhať získať peniaze
Zdielať na

Razia v poradenskom centre: Žiakom mali určovať zlé diagnózy, škole pomáhať získať peniaze

SEČOVCE / V súkromnom poradenskom centre v Sečovciach vykonala polícia raziu. Ide o pokračovanie známej kauzy astronomického ročného nájmu vo výške 900 tisíc eur. Tie platila miestna špeciálna stredná škola za využívanie priestorov súkromnej firme. Peniaze na to mala získať pomocou fiktívnych diagnóz žiakov, ktoré určilo toto centrum.

Poradenské centrum sídli v rodinnom dome, kde prebiehala policajná razia. "V súvislosti s vyšetrovaním subvenčného podvodu zaistili listinné doklady a iné dôkazy," vyjadrila sa hovorkyňa polície Jana Mésarová. Cieľom boli osobné spisy klientov centra, ktorí navštevovali špeciálnu školu. Dôvodom sú podozrenia na úmyselné stanovenie chybných diagnóz. "Veľká časť z týchto študentov jednoducho nikdy nemala navštevovať toto elokované pracovisko," vyjadril sa Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.  

"Diagnózu mentálneho postihnutia v minulosti v prevažnej miere diagnostikovali štátne centrá, ktoré odporúčali ich vzdelávanie v špeciálnych základných školách," uvádza sa v stanovisku Súkromného centra špeciálno-pedagogického poradenstva v Sečovciach. Fiktívne diagnózy mali špeciálnej škole zabezpečiť dostatok žiakov a viac peňazí. Dotácia štátu, je totiž pre týchto študentov dvojnásobne vyššia ako v bežných školách. "My sme sa na podklade pedagogicko-psychologickej diagnostiky vykonanej v štátnych Centrách iba vyjadrovali, či špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby žiakov ešte trvajú," uviedlo ďalej súkromné centrum. 

"Pri 300 študentoch ročne unikal 300-krát dva až tritisíc eur na hlavu," ozrejmil situáciu predseda Košického samosprávneho kraja.  Polícia teraz musí zaistenú dokumentáciu podrobne preskúmať. Chybná diagnostika, totiž mala zabezpečiť miliónové zárobky. "V danej veci doposiaľ nebolo vznesené obvinenie voči žiadnej konkrétnej osobe," dodala Mésarová. "Doposiaľ žiaden kompetentný orgán relevantne nevyvrátil závery a odporúčania nášho súkromného centra," píše sa v stanovisku centra. 

Výhrady k fungovaniu súkromného diagnostického centra má aj školská inšpekcia. Štát sa preto usiluje o ukončenie jeho činnosti. "Ministerstvo školstva vedie správne konanie vo veci vyradenia, ktoré nie je k dnešnému dňu právoplatne ukončené," vyjadrila sa k veci hovorkyňa ministerstva Andrea Pivarčiová. "Konanie je prerušené z dôvodu posúdenia predbežnej otázky k zákonnosti priebehu a záverom školskej inšpekcie, nakoľko v tejto veci prebieha súdne konanie," poznamenalo súkromné centrum. 

Pozrite si reportáž sprenevere školských peňazí. Školu mala pripraviť o desaťtisíce eur:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy