Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koncipient obvinený v prípade bombových hrozieb žiadal o prepustenie z väzby. Súd mu vyhovel, no na slobode nie je
Zdielať na

Koncipient obvinený v prípade bombových hrozieb žiadal o prepustenie z väzby. Súd mu vyhovel, no na slobode nie je

KOŠICE / Advokátsky koncipient, ktorý mal spolupracovať pri bombových hrozbách na košických súdoch, žiadal o prepustenie na slobodu. Vo väzbe je od polovice februára a to pre obavu, že by na slobode mohol ovplyvňovať svedkov, či pokračovať v trestnej činnosti. Sudca žiadosti vyhovel a z väzby ho prepustil, na slobodu sa však nedostal.

Prokurátor nesúhlasil s Václavovým prepustením na slobodu a voči uzneseniu súdu podal sťažnosť. "Súd pri prepustení z väzby uložil obvinenému primerané obmedzenia, ale neskúmal podmienky zabezpečenia kontroly týchto obmedzení technickými prostriedkami, takzvaným náramkom," vyjadril sa  Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach. Prokurátor trval na tom, aby koncipienta Václava monitorovali, a tak podal sťažnosť, o ktorej bude v najbližších dňoch rozhodovať krajský súd. 

"V sťažnosti sa teda domáhame, aby súd tieto podmienky skúmal," poznamenal Filičko. Za právnika Václava sa zaručili aj jeho najbližší, ktorí tvrdia, že na neho budú na slobode dohliadať. Navyše uviedol, že prax koncipienta už nevykonáva a svedkovia už boli vypočutí, a teda dôvody väzby pominuli.

Václav mal podľa obvinenia navštevovať Maximiliána M., ktorý jej vo väzbe pre drogovú trestnú činnosť. Nielenže mal odovzdať pokyn, kedy sa majú telefonáty o bombovej hrozbe uskutočniť, dokonca mal zabezpečiť aj mobilný telefón bez SIM karty ďalšiemu obvinenému mužovi.

V inom prípade mal sám zadať do mobilu číslo 112, následne ho ďalšiemu mužovi podal, aby nahlásil, že na súde je bomba. Po telefonáte odhodil mobil do rieky Hornád. Z trestného činu šírenia poplašnej správy obvinili 5 mužov. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom väzenie až na 8 rokov. Navyše budú musieť zaplatiť aj škody spôsobené evakuáciami súdov.

Pozrite si reportáž k prípadu obvineného koncipienta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy