Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Británia vyhlásila klimatický stav núdze. Očakávajú pripojenie ďalších krajín
Zdielať na

Británia vyhlásila klimatický stav núdze. Očakávajú pripojenie ďalších krajín

Archívna reportáž

LONDÝN / Veľká Británia ako prvý štát na svete vyhlásila tento týždeň stav klimatickej a enviromentálnej núdze. K mimoriadnemu kroku došlo potom, čo sa na britských zákonodarcov obrátila s naliehavou výzvou švédska 16-ročná študentka Greta Thunbergová.

Poslancov k ráznemu kroku vyhlásenia núdzového klimatického stavu priviedla iniciatívy Jeremyho Corbina, šéfa labouristickej opozície, ktorý teraz dúfa, že príde k dominovému efektu, a teda pridajú sa aj ďalšie vlády. Stav klimatickej a enviromentálnej núdze zaviedli týždeň potom, čo sa Greta Thunbergová obrátila na britských zákonodarcov s naliehavou výzvou. 

Dievča trpí poruchou autistického spektra a hyperaktivitou, ktorá sa stala tvárou globálneho mládežníckeho hnutia za tvrdšiu ekologickú politiku. Súbežne s jej iniciatívou sa odohrali v britských mestách už cez týždeň demonštrácie skupiny Extinction Rebellion - Rebélia proti vyhynutiu a skupiny Momentum napojenej na Labouristickú stranu. 

Šestnásťročná švédska študentka rozhodnutie britských poslancov privítala. "Je to prvý významný krok, pretože vysiela jasný signál o tom, že sa nachádzame v kríze. Pokračujúca klimatická a ekologická kríza musí byť našou prioritou," vyhlásila s tým, že stav núdze nejde riešiť nijak inak ako stav núdze. "Teraz by mali ale Britániu nasledovať aj ďalšie krajiny. Slová je treba ihneď zmeniť na činy," napísala na svojom Twitteri. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1124723891123961856

Greta opakovane tvrdí, že proti klimatickému zrúteniu sa v podstate nijak nebojuje. Skupina Extinction Rebellion v reakcii na rozhodnutie parlamentu oznámila, že ide o "prvý krok k tomu, aby vláda hovorila o stave ekologického nebezpečenstva pravdivo."

Začiatkom týždňa vyhlásili stav klimatickej núdze aj regionálne parlamenty v Škótsku a Walese. Stav núdze už v Británii vyhlásili aj jednotlivé mestá ako Londýn, Bristol. Labouristi zároveň vyzvali vládu, aby do roku 2050 stanovila ambiciózny cieľ nulových emisií skleníkových plynov. 

Pozrite si rozhovor o klimatických zmenách, čo spôsobujú,  a ako sa poistiť? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy