Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Namiesto chemických postrekov sa v Toskánsku stará o vinice Mozart
Zdielať na

Namiesto chemických postrekov sa v Toskánsku stará o vinice Mozart

Archívna reportáž

MONTALCINO / Vinicou v toskánskej oblasti Val d'Orcia sa nesú zvuky symfónie Wolfganga Amadea Mozarta. Podľa odborníkov totiž hudba zlepšuje kvalitu hrozna a odpudzuje hmyz a parazity. Vinár z Toskánska sa pre takýto experiment rozhodol ešte počas minulého storočia. Vtedy sa mu preto smiali, dnes už jeho domnienky potvrdzujú aj experti.

"Keď mi to v 90. rokoch napadlo, mali ma za blázna. Dôkladné skúmanie ale potvrdilo, že zvukové vlny Mozartovej hudby urýchľujú metabolizmus rastlín, odháňajú hmyz a zlepšujú kvalitu hrozna, teda aj vína," povedal majiteľ vinice, bývalý advokát z Milána Carlo Cignozzi pre La Repubblica. Cignozzi má po celej vinici rozmiestnených 126 reproduktorov rôznych typov.

Hudba hrá listom, neskôr hroznám a reproduktory umiestnené na zemi ju hrajú aj koreňom. Domnienky vinára potvrdil aj výskum poľnohospodárskych fakúlt univerzít vo Florencii a v Pise, ktoré sa už roky zaoberajú vzťahom hudby a prírody.  

Z výskumu vyplýva, že hrozno na spomínanej vinici dozrieva skôr, hudba odpudzuje parazity, plody aj víno obsahujú viac zdraviu prospešných látok označovaných ako polyfenol. Ukázalo sa tiež, že rastliny odrody Sangiovese na tejto vinici vzrastom presahujú normu o 50 percent. Nepotrebujú preto toľko chemického ošetrenia proti patogénnym hubám či hmyzu. 

Tradičné lisovanie hrozna sa už onedlho môže stať raritou. Prichádzajú totiž nové technológie.

Súvisiace články