Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kolombom otriasla ďalšia explózia. Zatkli ďalších podozrivých
Zdielať na

Kolombom otriasla ďalšia explózia. Zatkli ďalších podozrivých

Archívna reportáž

KOLOMBO / Letisko v metropole Srí Lanky z bezpečnostných dôvodov dočasne prerušilo prevádzku. Uzatvorili cestu, ktorá vedie k letiskovému areálu. Podľa agentúry Reuters boli bezpečnostné problémy aj v blízkosti centrálnej banky. Poplach o niekoľko hodín neskôr odvolali, no situácia v meste je stále napätá. Navyše, v noci zadržali ďalších podozrivých.

Zamestnanci banky dostali pokyn, aby nevychádzali z budovy banky pre explóziu, ktorá sa ozvala v jej blízkosti. V súčasnosti už poplach odvolali a zamestnanci opäť mohli z budovy odísť. Srílanská televízia ohlásila, že policajti prehľadávali okolie cesty vedúcej k medzinárodnému letisku. Podľa agentúry Reuters ale išlo o planý poplach. 

Úrady v noci zadržali ďalších 16 ľudí, s ktorými sa počet zadržaných vyšplhal na číslo 76. Medzi zadržanými majú byť podľa agentúry Reuters aj cudzinci. Podľa policajného hlásenia je jeden zo zadržaných spojený s "teroristickou organizáciou". Zadržaný mal byť sýrsky občan, Egypťan a skupina Pakistancov, ktorí nemali platné víza.

Srílanská vláda priznala "zlyhanie štátu" v otázke bezpečnosti po tom, čo vyšlo najavo, že tajné služby mali informácie o chystaných útokoch, no neposunuli ich ďalej. Prezident Maithripala Sirisena prisľúbil reorganizáciu polície a bezpečnostných zložiek, vyzval tiež ministra obrany a šéfa národnej polície, aby rezignovali.

Na Srí Lanke naďalej platí výnimočná stav, ktorý umožňuje polícii a armáde zatýkať a vypočúvať podozrivých a nečakať na súdne povolenie. Po podozrivých i po prípadných ďalších výbušninách pátrajú tisíce policajtov a vojakov.

Podľa úradov spáchalo atentáty deväť islamistov, ktorá boli pravdepodobne všetci domáci. Úrady tiež obviňujú známu islamistickú skupinu Tauhíd džamáate (NTJ), na ktorej čele je radikálny duchovný Zahrán Haším. Zatiaľ nie je jasné, či Haším zahynul pri jednej z explózií alebo je na úteku.

Predseda parlamentu Lakčman Kiriella v stredu uviedol, že niektorí čelní predstavitelia tajnej služby informácie o prípadných útokoch úmyselne skrývali. Indická rozviedka na možnosť úroku na kostoly, hotely a na politikov údajne upozornila srílanskú tajnú službu už 4. apríla. O tri dni neskôr sa konala bezpečnstná schôdza s prezidentom, no informácie ostali zamlčané. Tajná služba neinformovala ani premiéra Ranila Vikremasingheho.

Srí Lanku v nedeľu postihli teroristické útoky, ktoré neprežilo 359 ľudí. K víkendovým atentátom sa v utorok prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Útoky ale stále vyšetrujú. Namierené boli na turistov a na kresťanov. Predstavitelia srílanských kresťanov preto oznámili, že katolícke kostoly budú až do odvolania uzatvorené. 

Bezpečnostné kamery zachytili jedného z atentátnikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy