Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Počet obetí na Srí Lanke stúpol na vysoké číslo. Tí, ktorí prežili, prehovorili
Zdielať na

Počet obetí na Srí Lanke stúpol na vysoké číslo. Tí, ktorí prežili, prehovorili

KOLOMBO / Po dvoch dňoch sa k útokom na Srí Lanke prihlásili radikáli z Islamského štátu. Vyšetrovatelia však tomuto tvrdeniu neprikladajú dôležitosť. Podľa najnovších zistení vraj bolo krviprelievanie na veľkonočnú nedeľu odvetou za útok na moslimov v novozélandskom meste Christchurch. Počet obetí na Srí Lanke stúpol už na 321.

Medzi obeťami, ktorých počet zatiaľ každým dňom narastá, bolo aj 45 detí. Jeden z výbuchov v kostole neprežila ani rodina Austrálčana, ktorá na Srí Lanke žila. "Po bohoslužbe som vyšiel von a o pár minút som počul výbuch. Rýchlo som sa vrátil dnu, pretože tam bola moja manželka s dcérkou. Uvidel som ich ležať na zemi. Snažil som sa zdvihnúť dcéru, ale bola mŕtva. Vedľa nej ležala moja manželka, tiež mŕtva," povedal Sudesh, ktorý udalosť prežil. 

O deti, ktoré útoky na kostoly a hotely prežili, sa plánuje postarať organizácia UNICEF. Mnohé z nich videli výbuchy a následne rozkúskované telá svojich blízkych. "Poskytneme im psychologickú pomoc. Tým, čo prišli o rodičov, nájdeme rýchlo miesto, kam môžu ísť. Rodičov, ktorí prežili, sa snažíme čo najrýchlejšie nájsť a vrátiť im deti," povedal Christophe Boulierac, hovorca organizácie UNICEF.  

Na ostrove panujú naďalej obavy z ďalších útokov. Terčom mal byť aj ďalší, v poradí štvrtý hotel, no atentát sa nepodaril. Podľa srílanského ministerstva obrany ukazujú prvé výsledky vyšetrovania, že krviprelievanie na Veľkonočnú nedeľu bola pomsta islamistov za útoky na moslimov v novozélandskom meste Christchurch. "Do kostola už nikdy nepôjdem. Veľmi sa bojím, nikdy si už nebudem istá bezpečnosťou," povedala Ab, ktorá prežila útok v kostole. 

Polícia zverejnila aj videozáznam, na ktorom je vidieť jedného zo samovražedných atentátnikov. K útokom sa po 2 dňoch prihlásili radikáli z hnutia Islamský štát, ktorí cez propagandistickú agentúru tvrdia, že atentátnici pochádzali z ich radov. Svoje tvrdenie však nijak nedokázali. Za účasti prezidenta sa konal hromadný pohreb obetí. Počas utorkového štátneho smútku si nevinných zosnulých uctili aj tromi minútami ticha.

Obyvatelia Srí Lanky sa obávajú, že im klesne turizmus: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy