Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Gorily pózovali na fotku, napodobňovali svojich ľudských záchrancov
Zdielať na

FOTO: Gorily pózovali na fotku, napodobňovali svojich ľudských záchrancov

Archívna reportáž

VIRUNGA / Britský spravodajský portál BBC zverejnil fotografiu dvoch goríl a ich záchrancov. Gorily vyzerajú, že sa na fotografiu chystali. Obe totiž pózujú a vyzerajú, ako by sa snažili napodobniť svojich ľudských dobrodruhov. Tí ich zachránili pred pytliakmi.

Fotografia vznikla v národnom parku Virunga. Dnes už dospelé gorily zachránili v roku 2007. Vtedy mali štyri a dva mesiace a ich rodičov zabili pytliaci. Podľa zástupcu riaditeľa parku Innocenta Mburanumbwesa sa primáti naučili imitovať svojich opatrovateľov, ktorí sa o nich starajú odkedy ich zachránili. Gorily ich podľa zástupcu vnímajú ako rodičov. 

https://www.instagram.com/p/Bwj7XxqnjWG/?utm_source=ig_web_copy_link

Gorily podľa Mburanumwesa stoja na dvoch nohách preto, lebo na fotografii napodobňujú opatrovateľov. "Bol som z toho veľmi prekvapený. Je to dosť vtipné. Je pozoruhodné, ako dokáže gorila imitovať človeka a postaviť sa," povedal. 

Práca v národnom parku ale nie je vždy zábavná, pomerne často je aj nebezpečná. Minulý rok prišlo pri útoku rebelov o život päť zamestnancov parku. Od roku 1996 ich pri podobných incidentoch zomrelo už viac ako 130. V Kongu totiž prebieha konflikt medzi vládnymi silami a viacerýmu ozbrojenými skupinami. Niektoré z nich pritom majú svoju základňu v parku Virunga a často pytliačia. 

Len nedávno prebehla svetom správa o úmrtí známej gorily Koko.

Súvisiace články