Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Identita odhalená. Lars Kepler na Slovensku
Zdielať na

Identita odhalená. Lars Kepler na Slovensku

BRATISLAVA / Nielen herci alebo speváci sú veľké hviezdy. Medzi ľuďmi vyvoláva záujem aj autor severských detektívok Lars Kepler. Už len jeho meno bolo na začiatku pre verejnosť veľkou detektívkou. Ide totiž o pseudonym. Tajomstvo nakoniec odhalili novinári. Pod menom Lars Kepler tvorí manželská dvojica zo Švédska. Tá prišla do hlavného mesta.

Ich knihy pôsobia skutočne desivo no zároveň tak pútavo, že čitatelia ich nevedia pustiť z ruky. "Píšeme v prítomnom čase. Sme na rovnakej vlne ako čitateľ. A aj my občas pri tom plačeme alebo musíme niektoré scény rozdýchať," hovorí spoluautorka kníh Alexandra Coelho. Alexandra a Alexander vedú veľa spoločných rozhovorov už pred samotným písaním knihy. Spolu napríklad nacvičujú aj scény bitiek a zápasov.

"Rozprávame sa s lekármi, forenznými pracovníkmi, detektívmi, ale necháme sa aj zavrieť do väznice," komentuje Alexander Ahndoril. Jednotlivé pasáže si delia podľa nálady, navzájom si kontrolujú texty, a tak už ani teraz nevedia, ktoré časti kto presne písal. "Máme trošku väčší stôl ako je tento. Sedíme presne takto vedľa seba, no každý má svoj počítač. Za sebou máme stenu, kde máme veľa poznámok a rozpracované dejové línie," dodáva autorka. "Aj keď sedíme vedľa seba, tak cez maily si píšeme vlastné postrehy," dopĺňa jej slová Alexander. 

​Najprv písali každý zvlášť iný žáner. V jednom momente skončili naraz oba svoje projekty a povedali si, že napíšu niečo spolu. Najprv to skúšali s detskými rozprávkami, no nevedeli sa na ničom zhodnúť. Takisto to dopadlo aj pri divadelnej hre. Potom prišli na kľúč spolupráce, vytvorili si tretiu osobu. "Priezvisko sme si vybrali podľa významného astrológa Johannesa Keplera a krstné meno podľa autora slávnej trilógie Millennium Stiega Larssona. Vtedy prestali naše súboje a spoločné písanie sme si začali užívať," komentuje Ahndoril

Knihy úspešnej manželskej dvojice pod pseudonymom Lars Kepler boli preložené už do 40. jazykov. Predaných bolo doteraz viac ako 13 miliónov výtlačkov. Na Slovensku bolo vydaných už 8 kníh ako je Lovec králikov, Hypnotizér alebo najnovšia Lazár.

Knižný trh na Slovensku prináša každý rok nové zahraničné i domáce tituly. Niektoré z nich získali prestížne ocenenie: 

Súvisiace články