Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
MIMORIADNE: Zrušili obvinenie Kočnera, polícia musí konať znova. Ide o golfový areál v Báči
Zdielať na

MIMORIADNE: Zrušili obvinenie Kočnera, polícia musí konať znova. Ide o golfový areál v Báči

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad Špeciálnej prokuratúry GP SR zrušil obvinenie Marianovi Kočnerovi v prípade golfového areálu v obci Báč.

Podľa informácií TV JOJ dňa 3. apríla 2019 prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v trestnej veci obvineného Mariana Kočnera a ďalších obvinených pre zločin poškodzovania veriteľa spolupáchateľstvom uznesením zrušil uznesenie vyšetrovateľa. Prokurátor nariadil vyšetrovateľovi vo veci konať a opäť rozhodnúť. 

Kočnera a ďalších dvoch obvinených vyšetrovateľ Národnej finančnej jednotky NAKA, obvinil 12. novembra 2018 pre zločin poškodzovania veriteľa spolupáchateľstvom. Pred obvinením polícia vypočula Mariana Kočnera spolu s ďalšími svedkami a poškodenými. Zabezpečili množstvo listinných dôkazov aj dokumenty zo správy Katastra nehnuteľností ako aj listiny dokumentujúce priebeh dražby. Po preštudovaní dôkaznej situácie dozorový prokurátor uznesením obvinenie vyšetrovateľa zrušil a ten musí vo veci ďalej konať a opäť rozhodnúť. 

Počas vyšetrovania obhajoba upozorňovala, že samotní poškodení tvrdili a uvádzali, že v spoločnosti Welten v konkurznom konaní je majetok hodnoty vyššej, ako malo byť och údajné poškodenia obsiahnuté v trestnom oznámení. O svoje nároky podľa obhajcov ukrátení byť nemohli a políciou vyšetrované skutočnosti nie sú trestným činom. 

Obhajcovia obvinených napádali aj to, že pri konkurze nebol ustálený celkový okruh veriteľov. Podľa Michala Mandzáka, veritelia musia byť v čase "ukracujúceho úkonu" známi, či podľa neho neho nebolo. Aj preto proti obvineniu pre poškodzovanie veriteľa podali sťažnosť a boli úspešní. 

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa v plnom rozsahu stotožnil so sťažnosťami obvinených a zrušil napadnuté uznesenie vo vzťahu k všetkým trom obvineným. Bude vecou ďalšieho konania, aby vyšetrovateľ ďalej vo veci rozhodol," uviedol Kočnerov obhajca  "V sťažnosti sme hlavne napádali to, že neboli splnené všetky normatívne znaky stíhaného trestného činu," dodal Mandzák. 

"Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v trestnej veci týkajúcej sa golfového ihriska v Báči zrušil uznesenie o vznesení obvinenia trom osobám a zároveň vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na vykonanie ďalšieho dokazovania. V súčasnom štádiu, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Televízia JOJ už požiadala o stanovisko dozorujúcu prokuratúru, na stanovisko čakáme. Správu budeme aktualizovať. 

Kauza golfového ihriska v Báči

Kauza golfového ihriska v obci Báč má podstatu v tom, že Marian Kočner mal cez zložité bankovo-úverové operácie ovládnuť lukratívny golfový areál s pozemkami po tom ako jeho firma získala lukratívnu pohľadávku. Pôvodným developerom združeným v spoločnosti Welten poskytla predtým Tatra banka úver viac ako 4,5 milióna eur. Neskôr sa Tatra banka za nejasných okolností rozhodla vyhlásiť predčasnú splatnosť úveru. 

Následne vymáhanú pohľadávku vo výške viac ako 2,7 milióna eur predala. 

Akcionári Welten s postupom banky nesúhlasili a novým veriteľom golfového areálu stala firma Inkasný servis, ktorú ovláda Marian Kočner. Od toho okamihu začali spory, ktoré následne začala vyšetrovať polícia. Vyšetrovanie vyústilo do obvinenia Kočnera a ďalších obvinených, ktoré aktuálne dozorový prokurátor zrušil. 

Kočner je aktuálne väzobne stíhaný len pre ekonomickú kauzu známu ako "zmenky".

Od 8. marca 2019 je obvinený pre zločin úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej formou objednávateľa. Minulý týždeň na výsluchu vo veci vraždy pred vyšetrovateľom nevypovedal. Vyhlásil, že odmieta vinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy