Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Juliana Assangea zatkla britská polícia a odviedla ho z ambasády, kde sa schovával
Zdielať na

Juliana Assangea zatkla britská polícia a odviedla ho z ambasády, kde sa schovával

Archívna reportáž

LONDÝN / Juliana Assangea, zakladateľa organizácie Wikileaks zatkla britská polícia na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Ako avizovali už skôr, Assangeovi odňali azyl pre porušovanie medzinárodných dohovorov. Londýnska polícia, ktorá zatknutie potvrdila uviedla, že ich na úrad pozval veľvyslanec.

Krajina sa údajne na jeho odchode už dohodla s Veľkou Britániou. Ekvádorský prezident totiž obvinil Assangea z porušovania podmienok azylu, keď server Wikileaks zverejnil údajné nelegálne transakcie prevádzané cez firmu prezidentovho brata. Tvrdí, že sa Assange pripojil ku kampani bývalej hlavy štátu, ktorá sa snaží destabilizovať Ekvádor. Práve exprezident Rafael Correa poskytol Assangeovi na veľvyslanectve v roku 2012 útočisko. Rozhodnutie odňať Assangeovi azyl považuje "za zradu". Correa čelí súdu pre údajný pokus o únos oponenta.

"Je úplne správne, že Assange sa postaví v Británii riadne pred spravodlivosť. O tom, čo bude nasledovať, rozhodne súd," povedal zástupca britského ministra zahraničia Alan Duncan.

Server Wikileaks považuje odobratie azylu za poručenie medzinárodného práva. Za "temný deň pre slobodu tlače" to považuje aj Edward Snowden, bývalý analytik americkej NSA, ktorý odhalil, že táto agentúra niekoľko rokov masovo sledovala elektronickú komunikáciu ľudí po celom svete. Ten dostal azyl v Rusku.

Austrálčan Assange sa ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010. On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA. Tam mu hrozí stíhanie a prísny trest za zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy