Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci našli ďalší spôsob ako pestovať mäso. Neuveríte, z čoho ho vyrábajú
Zdielať na

Vedci našli ďalší spôsob ako pestovať mäso. Neuveríte, z čoho ho vyrábajú

BATH / Zástancovia umelo vypestovaného mäsa tvrdia, že je to jediný spôsob ako upokojiť rastúci dopyt po mäsových výrobkoch bez ďalšieho poškodzovania životného prostredia. Na spôsob už prišli, teraz sa snažia dosiahnuť to, aby nebolo také drahé. Budeme si mäso pestovať na tráve?

Laboratórne vypestované mäso nie je žiadnou novinkou. Prvý umelý hamburger predstavil biológ z univerzity v Maastrichte v roku 2013. Mäso vytvoril zo zvieracích buniek v laboratórnych podmienkach. Išlo ale o zdĺhavý a nákladný proces. Kilo takéhoto mäsa stálo 20 000 dolárov. "Prijali sme výzvu vykultivovať mäso efektívnym spôsobom vo väčšom množstve, ktoré by spĺňalo kritériá potravinovej bezpečnosti a nepodieľalo sa na klimatických zmenách spojených s výrobou potravín," povedala biochemička Marianne Ellis. 

Odborníci zistili, že na to môžu použiť steblá trávy, ktoré zbavia bunkových štruktúr. "Svalové vlákna mäsa sa na nich pekne uchytia a je ich vidieť aj voľným okom," dodala Ellis. Odborníkom sa tak podarilo znížiť hodnotu laboratórneho mäsa na sto dolárov za kilogram a budú sa snažiť ju stiahnuť na päť dolárov. "Mäso pestujeme v takzvanom bioreaktore, kde sa snažíme vytvoriť podmienky ako v živom organizme pridávaním látok potrebných na rast svalových vlákien," uviedla Ellis. 

Očakáva sa, že do roku 2050 sa dopyt po mäse zdvojnásobí. Práve laboratórne mäso by mohlo sčasti nahradiť produkciu, bez negatívnych vplyvov na prírodu. Neznamená to ale, že nahradí obľúbené steaky. Má totiž inú štruktúru. Do piatich rokov by sa ale mohlo používať pri výrobkoch, ktoré sa dnes robia z mletého mäsa.

Umelé mäso už mieri aj do reštaurácií.

Súvisiace články