Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri chudnutí sú nízkotučné potraviny hrozbou. Odborník z Reštartu vysvetľuje prečo
Zdielať na

Pri chudnutí sú nízkotučné potraviny hrozbou. Odborník z Reštartu vysvetľuje prečo

BRATISLAVA / Pár kíl navyše, nadváha, či obezita trápia čoraz viac ľudí. Viete ako s prebytočnými kilogramami zatočiť? Odborník, športový fyziológ z relácie Reštart Viktor Bielik vysvetľuje, ako to funguje napríklad s potravinami, ktoré sú mimoriadne obľúbené. Reč je nízkotučných potravinách. Môžu nám uškodiť viac ako predpokladáme.

Ak sa rozhodneme pre boj s kilogramami navyše, je dôležité, aby sme vedeli ako funguje naše telo. Nie všetky zdravé potraviny sú totiž skutočne zdravé. Až 60 percent dospelých ľudí má nadváhu. Je ale rozdiel medzi nadváhou a obezitou - 1. stupňa, 2. stupňa a 3. stupňa, teda morbídna," vysvetlil športový fyziológ Viktor Bielik.  Príjem sladkostí, cukroviniek a iných umelých sladidiel nie je vždy len fyziologická potreba organizmu. Ak chceme zmenu, musíme to mať nastavené aj v hlave, musíme vedieť čo chceme, a ako to chceme dokázať. 

Nízkotučné potraviny ako hrozba?

Príjem jednoduchých cukrov vyvolával pocit pohody hoc len na krátky čas. Pre nekontrolovateľnom dlhodobom príjme však tento spôsob resetu zapríčiňuje obezitu. Riešením nie sú ani nápoje s umelými sladidlami a odtučnené jogurty. 

"Tie odtučnené jogurty, nízkotučné syry majú vplyv na náš organizmus. Ak niečo zjeme, tak to chvíľu zostane v tom žalúdku. Ak jeme všetko nízkotučné tak sa to rýchlejšie vstrebe, a potom sme rýchlo hladní. Človek, ktorý by chcel schudnúť, by nemal pristupovať k tomu, aby zredukoval príliš príjem tukov," vysvetlil Bielik. 

Ako môžu ženy predísť zvyšovaniu tuku ?

Ženy vo veku okolo 50 rokov majú s percentom tuku v tele čoraz väčšie problémy. Podľa Viktora Bielika je na to jeden zaručený recept - kontrolovanie toho, čo a koľko zjeme. Ak vyradíme rôzne pochutiny, zmrzlinu neznamená to ešte,že hneď schudneme. Aj prílišné konzumovanie ovocia nás môže stáť nejaké to kilo navyše. Problém je tak aj v cukroch, ktoré obsahuje ovocie. 

"Ľudia zvyknú urobiť fitness koláčik a povedia, že veď z toho sa chudne. Ale dôležité práve je, koľko tam toho cukru je. Nezáleží či je to trstinový cukor, obyčajný, javorový, jednoducho tam stále je, prihliadať treba na množstvo," vysvetlil Viktor.  

K zdravej a vyváženej strave je dôležité pridať aj pohyb. Športový fyziológ znovu znovu poukázal na to, že chôdza je najúčinnejšia. Nie je ale chôdza ako chôdza. "Pre nás je efektívna chôdza ak človek prejde za hodinu tých 5-6 kilometrov. Človek by mal byť mierne spotený a zadýchaný. Vieme, že vtedy je to efektívne," dodal.  Vykonávať krátke šprinty, pomedzi ktoré máme napríklad 30 sekundové pauzy je pre mnohých škodlivé. Ničíme si tým podľa odborníka kĺby. Treba sa preto riadiť heslom - pomaly a rozvážne. 

Pozrite si rozhovor s Viktorom Bielikom, ktorý rozpráva o správnej konzumácii mäsa:

Súvisiace články