Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prísne detstvo či domáce násilie sa podpísali na jej postave. Cukry sa stali nepriateľom Ľubomíry z Reštartu
Zdielať na

Prísne detstvo či domáce násilie sa podpísali na jej postave. Cukry sa stali nepriateľom Ľubomíry z Reštartu

BRATISLAVA / Ľubomíra na prvý pohľad nemala veľkú nadváhu, napriek tomu pomoc odborníkov potrebovala. Mala veľký problém so sladkým a hrozila jej cukrovka. V konečnom sumáre cukry tvorili v jej strave viac ako 25% z celkového energetického príjmu, čo je 2,5 násobok odporúčanej dávky. Uvedomila si, že takto sa žiť nedá, a preto sa rozhodla zmeniť svoj život v relácii TV JOJ Reštart.

"Až 60 percent dospelých ľudí má nadváhu. Je ale rozdiel medzi nadváhou a obezitou - 1. stupňa, 2. stupňa a 3. stupňa, teda morbídna," poznamenal športový fyziológ Viktor Bielik. 

Napriek miernej nadváhe, mali Ľubkine stravovacie návyky výrazné nedostatky. Bolo zvyknutá konzumovať veľa komplexných sacharidov (ryža, zemiaky, obilniny). Ich potrebu nahrádzala skôr jednoduchými cukrami v podobe ľadových gaštanov, bonbónov, zmrzliny, sladených nápojov. Príjem sladkostí, cukroviniek nebola v Ľubkinom prípade len fyziologická potreba organizmu. Vzhľadom na životnú situáciu v ktorej sa nachádzala, nasycovali sladkostí psychologický hlad. Príjem jednoduchých cukrov vyvolával pocit pohody hoc len na krátky čas. Pre nekontrolovateľnom dlhodobom príjme však tento spôsob resetu zapríčiňuje obezitu. Riešením nie sú ani nápoje s umelými sladidlami a odtučnené jogurty. 

"Jej telesná kondícia bola veľmi zlá, zloženie neprislúchalo jej veku. Bolo to na úrovni približne 60 rokov. Srdcovo-cievny systém vyšiel na menej rokov - 30 rokov. Je to spôsobené ženskými hormónmi, ktoré klamú. V určitom veku sa netvoria až tak výrazne," vysvetlil Bielik fungovanie ženského organizmu. 

Ľubomíra rozhodne nemala jednoduchý život a osud jej hádzal do cesty jedno poleno za druhým. Prísna výchova v detstve, neoblomní rodičia, skrachované manželstvo, domáce násilie. Niet divu, že útočisko našla vo svojich deťoch, ktoré dala vo svojom živote na prvé miesto a doslova im všetko obetovala. S pribúdajúcim vekom si však uvedomila, že takto sa donekonečna žiť nedá.

Základ reštartu Ľubky

Ľubka dostala jedálniček, ktorý obsahoval jedlá s vyváženým príjmom komplexných aj jednoduchých sacharidov. Základom je samozrejme aj pohyb. Aj v tomto prípade Viktor Bielik znovu poukázal na to, že chôdza je najúčinnejšia. Nie je ale chôdza ako chôdza. "Pre nás je efektívna chôdza ak človek prejde za hodinu tých 5-6 kilometrov. Človek by mal byť mierne spotený a zadýchaný. Vieme, že vtedy je to efektívne," dodal. 

Zo začiatku bol rýchly úbytok váhy, potom sa to však trochu spomalilo. Problém bol so psychikou. Neskôr si ale dala do poriadku všetky rodinné vzťahy, čo jej pomohlo k psychickej zmene na nepoznanie. Jej športová aktivita sa väčšinou odohrávala doma. Tréner jej totiž naordinoval, aby cvičila aj doma. 

Výsledok premeny

To, že sa zmenila psychicky je dôsledok aj toho, že bola so sebou spokojná. Ako išli kilá dole, odhadzovala zo seba oblečenie, vplývalo to aj na jej správanie voči okoliu. Zlepšila si kondíciu o takmer 50%, klesol jej tuk o 25%. Niečo to zapríčinilo, a len riešenie vzťahov to úplne nebolo. "Z môjho pohľadu to bolo veľmi komplexné. Myslím, že to bol veľmi úspešní projekt. Ak zoberiem, že aká bola na začiatku - kôpka nešťastia a padnuté kútiky, tak na konci žiarila," uzavrel Viktor Bielik. 

​Pár kilogramov či pár centimetrov? Odborník radí, ako správne sledovať našu váhu, a s akou mierou chudnúť:

Súvisiace články